Vihm lihvis mäekülgi ning täitis keldreid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika tänava ehitus sai taas tugeva tagasilöögi, sest vesi kandis kaasa palju liiva ja killustikku.
Pika tänava ehitus sai taas tugeva tagasilöögi, sest vesi kandis kaasa palju liiva ja killustikku. Foto: Kenno Soo / Sakala

Neljapäeva öösel vastu reedet oli Viljandis tugev vihmasadu, mis kandis mägedelt pinnast ning sundis mõne majaomaniku pumpa appi võtma, et kelder taas kuivaks saaks.

Pärimusmuusika aida juurdeehitise läheduses olevast maast võttis vihm hea tüki ning viis selle minema, nii et org nihkus aidale hirmuäratavalt ligidale.

Pärimusmuusika keskuse juhataja Ando Kiviberg, kes on parajasti puhkusel ning oli juhtunut ainult pildi pealt näinud, leidis, et paanikaks pole siiski põhjust. «Nõlva varisemise võimalusele mõeldi juba ehitamise ajal,» sõnas ta ning lisas, et selliseks olukord kindlasti ei jää ja lähitulevikus tuleb seda parandada.

Aida projekteerimises osalenud ehitusinsener Hans Priks kinnitas, et lihke tekkimise võimalusele mõeldi tõepoolest juba hoone ehitamise ajal. Seepärast on juurdeehitise alla pandud tihedalt kaheksa meetri pikkusi vaiu. «Sealt on ka varem pinnast ära uhtunud,» teadis Priks.

Linnavalitsuse ehituse peaspetsialist Jaan Lukas ütles, et lossimägede lihkega hakatakse tegelema järgmise nädala algul koos muinsuskaitsjaga.

Eelmise padusaju järel taastatud Pikk tänav sai taas suuri kahjustusi ja Lukase sõnul tuleb tekkinud suured augud ehitajatel oma kuludega täita.

Tee-ehitajad olid nõutud

Eile Pikal tänaval tegutsenud ehitustöölised olid nõutud ning rääkisid, et ilmselt voolas mäest alla kogu eelmise vihma järel täiteks toodud pinnas. Nad näitasid ka killustikuhunnikut, mis olevat ööga ligi 50 meetrit järve poole liikunud.

Töödejuhataja Tõnis Laose jutu järgi oli seekord olukord siiski veidi parem kui eelmisel korral. «Kui eelmine sadu läks maksma umbes 5000 eurot, siis seekordne ilmselt vaid paar tuhat eurot,» tähendas Laos. Tema hinnangul kaotas Pikk tänav umbes viis koormatäit pinnast.

Vesi kogunes tänavale

Uueveski linnaosas Saare tänaval jõudis vihmavesi keldritesse ja tänava keskele tekkis suur lomp, mille sisu imbus aedadesse ja niisutas puuriitu.

«Kui hirmus padukas tuleb, siis loomulikult ei jõua üks vihmavee kogumiskaev terve tänava peale seda kõike korraga ära viia,» nentis Saare tänava elanik Ants Tasane. Tema ütlemist mööda jõuab vihmavesi Saare tänavale koguni Viljandi bussijaama juurest, sest tänavate kaldenurgad on sellised ja vahepeal pole ühtki sademeveekaevu.

Pisut vett tungis äsja renoveeritud kultuurimaja keldrisse, kuid kahju see ei teinud. Kultuurimaja juhataja Jaanus Kuke sõnul oli ikkagi tegemist ebameeldiva üllatusega, sest see annab põhjust karta, et ka edaspidi võib suurema vihma ajal vesi leida tee keldrisse. Kultuurimaja renoveerinud osaühingu Silindia juhataja Toomas Perve teada on üks kaablihülss vett läbi andnud. Ta kinnitas, et see tehakse kiiresti korda.

Suure mure tõi vihm ka Viljandi järve äärde viiva Liiva tänava elanikele. Seal tekkisid teesse suured vaod, mida elanikud peavad taas täitma hakkama. Sellel tänaval elava Andres Linnupuu jutu järgi põhjustab see parajalt peavalu, sest mäenõlval asuva tänava kõrgemal paiknevate majade esise korrashoiu on linn jätnud seni omanike hooleks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles