Pilistveres austati kommunismi ja natsismi ohvrite mälestust

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval mälestati Pilistvere kivikangru kommunismiohvrite mälestusmärgi juures neid, kes on erinevate totalitaarsete režiimide ohvriks langenud.
Neljapäeval mälestati Pilistvere kivikangru kommunismiohvrite mälestusmärgi juures neid, kes on erinevate totalitaarsete režiimide ohvriks langenud. Foto: Viljandi maavalitsus

Neljapäeval kogunes Pilistvere kivikangru, kommunismiohvrite mälestusmärgi juurde ligemale 300 inimest, et pidada meeles kõik neid, kes on erinevate totalitaarsete režiimide ohvriks langenud.


Pilistvere koguduse õpetaja Hermann Kalmus avas mälestustseremoonia ning õnnistas kokkutulnuid.

Viljandi maavanem Lembit Kruuse asetas sümboolselt kõikide Viljandimaa inimeste nimel küünla mälestusmärgi jalamile ning austas kokkutulnuid lühikese sõnavõtuga. «Kõikvõimalikud repressioonid on valusalt suurt hulka eesti rahvast lähedalt puudutanud. Tagasi vaadates võime tõdeda, et võõrvõimude pingutustest hoolimata ei suudetud murda eesti rahvast ja rahvust. Pigem liitsid raskused meie ühtekuuluvustunnet,» kõneles Lembit Kruuse.

Sõna võtsid veel Enn Tarto, Vello Salum, Andres Herkel ja teised.

23. augustil 1939 kirjutati alla Molotovi-Ribbentropi paktile, mille sõlmimine lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks ning käivitas sündmuste ahela, mille kestel pandi laias ulatuses toime kommunismi ja natsismi kuritegusid. 2008. aastast on 23. august Euroopa Liidus kommunismi ja natsismi kuritegude ohvrite mälestuspäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles