Langenud kangelased saavad graniidist kodu

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne 1. novembrit hakkab laguneva dolomiidi asemel platsi ääristama graniit, millest on tehtud ka hauatahvlid.
Enne 1. novembrit hakkab laguneva dolomiidi asemel platsi ääristama graniit, millest on tehtud ka hauatahvlid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lagunevast dolomiidist piire, mis Viljandi Vanale kalmistule maetud vabadussõdalaste haudu ümbritseb, vahetatakse sel sügisel välja graniitäärise vastu. Tuleval aastal plaanib linnavalitsus uuendada ka monumenti.

Ehkki kivi peetakse sajandeid kestvaks ehitusmaterjaliks, on Vabadussõjas hukkunud sõjameeste matmispaigas näha, et alati see nii pole. Vaid 21 aasta vanustesse kivimüüridesse tekkisid mõne aasta eest praod, sealt pudenes kilde ja valge marmorpind muutus aja jooksul nii mustaks, et puhtaks seda enam ei saanudki — ei keemia ega jõuga.

«Mind paneb imestama, et dolomiit nii halvasti vastu pidas,» ütles Viljandi linnavalitsuse hangete peaspetsialist Kaidi Braun. «Võib-olla kasutati omal ajal vale materjali, aga see on vaid oletus.»

Juba eelmisel aastal tegi linnavalitsus ühiskalmistu uuendamisega algust ja vahetas 17 993 euro eest välja kõik 42 hauatähist. Selle käigus sai endale nime ka mitu seni tundmatuks jäänud sõdurit. Nüüd on nimetuid kalme järel vaid üks.

Suur hinnavahe

Halva kogemuse andnud dolomiidi asemel eelistati seekord heledat graniiti, mis pole küll päris samasugune kui Saaremaa marmor, kuid sellele toonilt üsna lähedane ja peab loodetavasti märksa kauem vastu. Kaidi Brauni sõnul kooskõlastas materjali vahetamise ka muinsuskaitse, sest matmispaik on mälestisena arvel.

Samasugust Soome graniiti kasutatakse platsi kolme külge piirava barjääri ehitamiseks. Teisipäevasel istungil tunnistas linnavalitsus piirde ehitamise hanke võitjaks Jõgevamaa osaühingu Kivikuvand, kes on lubanud töö ära teha 22 866 euroga.

«See hind on kaks ja pool korda madalam kui kahel teisel pakkujal,» sõnas Braun.

«Alapakkumist me siiski ei kahtlusta, sest tööde kirjeldus oli väga täpne.»

Teiseks annab linnavalitsusele Kivikuvandi suhtes kindlust see, et sama firma vahetas mullu välja hauakivid. Seega on ta ennast juba tõestanud ning objektiga tuttav.

Monument jääb ootama

Kaidi Brauni kirjelduse kohaselt jäävad nii piirdeaed kui Vabadusristi kujundit kandev monument oma kujult ja suuruselt samaks. Kui piire peaks valmima selle sügise jooksul, hiljemalt 1. novembriks, siis mälestussambaga tuleb oodata järgmise aastani.

Peaspetsialist selgitas, et korraga kogu matmispaik korda teha oleks linnale liiga kulukas, seepärast jagati see etappidesse. Mullused tööd tasuti täielikult Viljandi eelarvest, kuid tänavu on kaitseministeerium lubanud pool kuludest enda kanda võtta.

Ministeeriumi osalemist loodab linnavalitsus ka tuleval aastal, mil asutakse kõige kallima töö, monumendi kallale.

AJALUGU

Vana kalmistu Vabadussõjas langenute matmispaik avati 6. augustil 1933.
• 11. septembril 1945 lasti kalmistu keskne monument õhku. Hiljem peksti puruks ka hauatahvlid ja kalmistut ümbritsev piire ning veeti asemele mullakiht.
• 1991. aasta 19. juunil taaspüstitati monument. Kalmistu avati uuesti 15. septembril 1991.
• Kalmistu taastati fotode ja alusvundamentide järgi.
Allikas: kultuurimälestiste register

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles