Kurgja ootab talupäevale

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eeloleval laupäeval on kõik talutööde huvilised oodatud Kurgjale Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi vaatama ja proovima töid, mida tegid taludes meie esiemad ja -isad.

Talupäevad, mis on järjekorras juba üheksateistkümnendad, avatakse 25. augusti keskpäeval ansambli Linnutaja tervitusega. Seejärel tõmmatakse käima rehepeksumasin.

Kella 12—15 saavad huvilised talumuuseumis näha ja proovida mitmesuguseid talutöid. Rohkem kui kümnel aastal on seal oma oskusi näidanud ning lasknud sellitööd proovida sepp Jaan Kukk. Nahatöid juhendab Made Uus, kes on üks paremaid käsitsi nahaõmblemise praktikuid.

Talupäeval kooditatakse ja rabatakse vilja, jahvatatakse käsikiviga, külvatakse talirukist, lõigatakse laaste, kooritakse propse, vurritatakse mett ning valmistatakse leiba, võid, sõira ja rukkikohvi. Näha saab ka villakraasimist, taimedega lõngavärvimist, kangakudumist, viltimist, kirivöö kudumist, korvipunumist, seebitegu ning teisi meeste ja naiste näputöid.

Rehetoas pakutakse talutoite: karaskit, piima, tanguputru ja soolasilku. Teist aastat on sel päeval avatud pisike taluturg, kus on müügil teraviljatooted, hoidised, taimeteed ning kitsepiimatooted.

Lapsed ja käsitööhuvilised saavad vesta pulgaloomi, maalida laastudele, õmmelda lõbusaid jaaniussikesi ja sõita hobusega. Meeleolu tõstavad ansambel Linnutaja ja pillimehed.

Laupäeval kell kümme on kavas hobuste takistussõit «Vändra karikas 2012». Võistlust korraldab Vändra ratsaspordiklubi.

Lisainfot talupäeva kohta saab Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi kodulehelt või muuseumi telefonidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles