Viljandlane Riias: seni on kõik ilus ja rahulik

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanika Kressa
Jaanika Kressa Foto: Elmo Riig

Ehkki Läti võimud kartsid täna Riia kesklinnas aset leidnud leegionäride jumalateenistuse ja marsi tõttu rahutuste puhkemist, on kokkutulekul osaleva viljandlase Jaanika Kressa sõnul seni kõik rahulik.


Teises maailmasõjas teljeriikide poolel võidelnud sõjaveteranid ja nende nooremad toetajad liikusid täna Läti leegioni mälestuseks Riia Toomkiriku juurest vabadussambani, et mälestada 1944. aasta kevadet, kui kaks lätlastest SS-leegioni asusid Velikaja jõel võitlusse Punaarmeega.

Võimud kardavad Rahvuslike Jõudude Liidu ja Läti Antifašistliku Organisatsiooni kokkupõrkeid. Riia linnapea Jānis Birks on varem öelnud, et inimohvreid kaasa tuua võivate provokatsioonide oht on täiesti reaalne.

Et Riia linnavalitsus oli avaliku marsi keelanud, jalutasid üritusest osavõtjad läbi vanalinna hajutatult. Kressa sõnul ei hakanud talle kusagil silma vaenulikku suhtumist. Samuti olevat konflikte ära hoidma toodud politseinikud olnud heatujulised ning sõbralikud. «Tundub, et need, kes võiksid tahta tüli norida, hoitakse kesklinnast eemal,» lausus Kressa.

Kui eelmistel aastatel on leegionäride marsil silma torganud ka sinimustvalgeid lippe kandvad eestlased, siis tänavu ei lastud osa neist üle riigipiiri. Väidetavalt olevat Eesti korrakaitsejõud koostanud Läti piirivalvele nimekirjad inimestest, keda ei tohiks kindluse mõttes praegu Lätti lubada.

«Kahetsen, et ma ei võtnud meie lippu kaasa, sest praegu tundub küll, et ma olengi siin ainus eestlane. Aga muidu on küll kõik väga ilus ja rahulik,» rääkis Kressa.

Samas olevat agentuuri Leta teatel vabadussamba juures näha olnud paarikümmet niinimetatud antifašisti, kes skandeerivad samba jalamile lilli asetanud inimestele loosungeid: "Hitler kaputt!" ja "Fašistid, fašistid!".

Hommikul kogunesid leegionärid traditsiooniliselt Lestene kalmistule, kus nad mälestasid langenud kaaslasi. Läti ja vene kogukonna vahel pingeid tekitava aastapäeva tähistamist on jõudnud traditsiooniliselt taunida ka Venemaa välisministeerium.

Vabadussammas oli juba varahommikul ümbritsetud metallist barrikaadidega ning seda turvasid politseinikud. Liiklus vanalinna tänavatel on piiratud ning raadiouudiste teatel on südalinnas mitusada politseinikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles