Tihtilugu on kokkadel hirm veterinaar- ja toiduameti ees, kelle nõudmised on kohaliku toidu varumisel takistuseks olnud. «Siin oleneb palju suhtumisest, kuidas üks või teine ametnik tööd teeb,» tõdes Reet Kokovkin.
Nüüdseks on sõlmitud esimesed lepingud Hiiumaa koolisöökla ja kohalike väiketootjate vahel. Plaanis on lapsi ka harida, et nad pakutavat toitu hinnata oskaksid.
Seda, kuidas toiduvalik mõjutab laste tervist ja tulevikku, selgitas kliiniline lastepsühholoog Kai Teeäär.
«Umbes kuus aastat tagasi hakkasin vastuvõtule tulnud laste vanematelt muu hulgas küsima, mida ja kuidas nende lapsed söövad. Ja ma kuulsin lausa uskumatuid lugusid!» tõdes psühholoog. «Nüüd tean, et uskumatud lood jõuavadki minu kabinetti, sest ei ole võimalik saada tervet psüühikat, kui toituda niinimetatud rämpsust.»
Kõige sagedasem teema, mis toiduga üles tõuseb, on hüperaktiivsus. See toob endaga kaasa meeleoluhäired, depressiivsuse ja kriminogeensuse. «Selle üle, et hüperaktiivsus on seotud toidule lisatavate sünteetiliste magus- ja värvainetega, teadlased enam ei vaidle,» tõdes kõneleja.
Uue moodsa diagnoosina on hakanud levima bipolaarne häire, mida seostatakse Kai Teeääre sõnul samuti toidu kvaliteediga.
«Kui haigeks peame muutuma, et saaksime aru: puhas toit pole mingi moeasi, vaid väljapääsmatu küsimus?» jättis esineja kõigile mõtelda.
Vestlusringis said sõna veel Eestimaa talupidajate keskliidu ühistegevusnõunik Leho Verk ning osaühingu Pädaste juhatuse esimees Imre Sooäär.
Viimasena mainitu andis rahvasaadikuna teada sellest, et riigikogus loodi suve algul kohaliku toidu ja turismi toetusrühm, mis püüab kõnealusele liikumisele edaspidi kaasa aidata.
Külalised said mekkida mahetooteid ning kuulata Viljandi kultuuriakadeemia ansamblit Midri.