Soditud seinad häirivad silma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lossi tänava maja sein on Jardini lillepoest alkoholipoeni täis soditud.
Lossi tänava maja sein on Jardini lillepoest alkoholipoeni täis soditud. Foto: Kenno Soo / Sakala

Huligaanid on aerosoolvärvi või muude vahenditega rikkunud mitme Viljandi maja seinu. Linnavalitsuse sõnul on enamik sodijaist kätte saadud.

Lossi tänaval asuva Jardini lillepoe vanemmüüja Ivi Ilves näeb igal hommikul tööle tulles ridamisi kritseldusi.

«Mul pole ilusa grafiti vastu midagi, kuid sellist debiilsust ma ei kannata,» ütles Ilves. Tema mäletamist mööda ilmusid kritseldused seinale juba enne hansapäevi. Tavaline pesemine neid maha ei võta, tugevalt küürides on aga oht rikkuda maja fassaadi.

Järjepidev töö

Linnadisainer Malle London kinnitas, et tänavapilti on tõepoolest tekkinud palju sirgeldusi ning linn on teinud järjepidevalt tööd nende mahasaamiseks. Näiteks enne pärimusmuusika festivali puhastati lossimägedes kaheksa pinki. «Õnneks oli sodimisi tol korral hästi vähe,» lausus London.

Kritseldusi tehakse eri joonistusvahenditega ning nende kustutamiseks tuleb tellida erinevaid aineid. Praegu doteeritakse Viljandis ainult vanade uste ja akende taastamist, kuid disainer avaldas lootust, et ehk aitab linn järgmisel aastal ka maju üle värvida, et neid koledusi kaotada.

Avalikest kohtadest kõrvaldab sodimised linn, kuid eramajadele kritseldatud kujutised jäävad iga haldaja enda kustutada.

Linnamajandusameti juhataja Reevo Maidla andmetel pole eraomandi sodimise kohta avalikke kaebusi tulnud. Omanikul, kelle majaseinale on ilmunud joonistus, mis pole talle meelepärane, soovitab Maidla pöörduda politseisse ning teha avaldus.

Linn reageerib huligaanitsemisele ning sodimisele kohe. Maidla sõnul on linnas palju kaameraid ning paljud sodijad saadakse kätte. Praegu on raskusi ainult lossipargis tegutsevate huligaanide tabamisega.

Maidla ütluse järgi tabati eelmisel suvel noored kaagid, kes olid Varese sillale joonistanud ja kirjutanud. Lahendus leiti koos politseiga: korrarikkujad pidid vanemad kaasa võtma ja minema pahategu heastama, värvides oma kirjad üle.

Küsimusele, kuidas eristada sodimist grafitikunstist, Reevo Maidla vastata ei osanud. Siiski arvas ta, et kõik, mis pole linnaga kooskõlastatud, on sodimine.

Mõttetud roppused

«Hea käekirjaga inimesi on vähe, tihtipeale on joonistused mingid mõttetud roppused,» iseloomustas Malle London linnas leiduvaid kritseldusi.

Kuigi linnadisainerina ei soovi ta neid joonistusi näha, nõustus ta, et esteetilist naudingut pakkuvat või positiivses mõttes inspireerivat joonistust on hea vaadata. Hea kompositsioon või vaimukas tekst oleksid mingil määral aktsepteeritavad, kuid tingimata on vaja selleks varem linnalt luba küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles