Päri lehmadele terendab tänapäevane robotlaut

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on lauda ehitamine alles algusjärgus, hoone plaanitakse valmis saada enne talve või tuleval kevadel.
Praegu on lauda ehitamine alles algusjärgus, hoone plaanitakse valmis saada enne talve või tuleval kevadel. Foto: Karl-Eduard Salumäe / Sakala

Veise- ja piimakarja kasvatav osaühing Jerwer rajab Pärile moodsat lehmalauta, mille asukad püsivad aasta läbi nelja seina vahel ja kus lüpsjate asemel töötavad robotid.

Jerweri juhataja Koit Karja rääkis, et ehituse peatöövõtja Nordecon lõi kopa maasse paari nädala eest. Ta lisas, et nüüd oleneb ilmast, kas laut saadakse valmis enne talve või lükkuvad viimased tööd tulevasse kevadesse.

Uus laut kerkib Päri küla piirile Tobra tee äärde. Jerweri praegused hooned jäävad sellest teisele poole teed.

«Praegu on meie võimalused ruumipuuduse tõttu piiratud,» nimetas Koit Karja uue hoone rajamise põhjuseks. Üks tegur on ka see, et senised laudad on ajahambast puretud.

Karja rääkis, et oli uue lehmalauda ehitamise mõtet veeretanud aastaid, kuid vahepeal ebastabiilseks muutunud majandusruumi tõttu lükkusid plaanid edasi.

Kuuehektarilisele maalapile kerkiv enam kui 3000-ruutmeetrine laut rajatakse põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametist (PRIA) saadud toetusraha abiga. Umbes 1,3 miljonit eurot nõudva lauda maksumusest katab PRIA 40 protsenti.

Ettevõttel on ligemale 300 lehma ning teenistust leiab seal aastas keskmiselt alla kümne töötaja. «Hooajatööde ajal on inimesi rohkem, muul ajal vähem,» selgitas juhataja.

Vähemalt esialgu uue lauda valmimine palgaliste arvu ei suurenda, sest tänu robotitele seal lisatöökäte järele vajadust pole.

«Kavatseme noorloomi juurde osta,» tutvustas Koit Karja osaühingu plaane ning lisas, et esialgu on veel vara spekuleerida, kui palju asukaid juurde soetatakse. «Karja suurendamine on järkjärguline protsess,» sõnas ta.

Kui uus hoone valmib, tähendab see lehmadele muu hulgas, et suvel lahtiselt karjamaal ringi käia nad enam ei saa, sest robotlautades hoitakse neid aasta läbi sees.

Vahetult kerkiva hoone kõrvale jäävad mõisaaegse küüni varemed. Koit Karja kinnitas, et on kaalunud nende konserveerimist, kuid see tähendaks suurt investeeringut. «Praegu need ehitusele ette ei jää, nii et eks aeg anna arutlust,» ütles omanik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles