Kuhjaverre oodatakse rekordarvu esinejaid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuhjaveres elav Mukkide pere pälvis hiljuti kogukonna pärli auhinna. Pereisa Romeo Mukk on teatripäevade peakorraldaja.
Kuhjaveres elav Mukkide pere pälvis hiljuti kogukonna pärli auhinna. Pereisa Romeo Mukk on teatripäevade peakorraldaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

18. ja 19. augustil Kuhjavere külamaja terrassil peetavatel kaheksandatel külateatrite päevadel astub üles 20 truppi viiest maakonnast.

Teatripäevade peakorraldaja, Kuhjavere külavanema Romeo Muki sõnutsi on iga aastaga festivalil esineda soovijate arv suurenenud ja tase paranenud.

Romeo Mukk, miks te seda üritust korraldate?

Meie külale on see võimalus püsida Eesti kaardil. Seda festivali vajavad nii külateatrite näitlejad kui publik ning selle nimel oleme igal aastal valmis tegema uusi ponnistusi, projekte kirjutama ning esinejatega kokkuleppeid sõlmima ja nad festivali ajapuslesse passitama.

Millistest projektidest raha saate?

Projekte kirjutab minu abikaasa Urve Mukk. Põhilise toetuse saame kohaliku omaalgatuse programmist, veidi ka kultuurkapitalilt. Kaasfinantseerija on Suure-Jaani vallavalitsus. Tänavune eelarve on 1700 eurot. Sellise ürituse jaoks on raha vähevõitu, aga me teeme ära!

Millised on tänavuse festivali tõmbenumbrid?

Tänavu on rekordarv esinejaid — 20 truppi. Usun, et kõik suudavad vahvaid hetki pakkuda. Esinejatele oleme piiriks seadnud ühe tunni.

Kohal on kaks poolprofessionaalset truppi. Seasaare näitemängu selts Viljandist osales mullu esimest korda ja osutus kohe publiku lemmikuks. Tänavu astuvad viljandlased püünele Margus Vaheri näidendiga «Igavene rändur».

Algusaegadest saadik on väljas olnud Avinurme suveteater ning tema on alati publiku tunnustust pälvinud. Tänavu esitavad nad vanaaegset naljamängu kõuemürina ja kummitustega.

Etlejatele meeldib, et meil ei ole professionaalset žüriid, vaid mõlemal päeval hindab truppe ning mees- ja naisnäitlejaid publik.

Esinejad on saanud eelmistel aastatel tagasisidet teatrikorüfee Kalju Komissarovilt, kes etendusi alati väga tähelepanelikult jälgib. Kas Kuhjavere teatripäevade patroon on ka tänavu platsis?

Loomulikult, ilma temata me seda festivali ette ei kujutakski. Teise päeva hommikul on lubanud etendusi vaatama tulla ka kultuuriminister Rein Lang.

Suur osa kohale tulnud näitlejatest jääb Kuhjaverre ööbima. Kuhu nad majutate?

Oleme oma kodus Tire talu elumajas alati pakkunud põrandapinda ja madratseid. Igal aastal on meil öö veetnud 20—30 inimest. Tänavu on need kohad reserveeritud Ida-Virumaa ja Tartumaa näitlejatele.

Ka teised talud on nõus põrandapinda pakkuma. Lisaks on meil telkimispaigad, kuhu on teretulnud ka publik.

Kui palju pealtvaatajaid mullu oli?

Koos näitlejatega oli läinud aastal ligikaudu 700 inimest, tunamullu umbes sama palju.

Kuhjaveres on 70 elanikku. Kui paljud neist on teatripäevade korraldamisega otseselt seotud?

Alati võime arvestada kümne inimesega, seltsis on 25 liiget. Kui neid toetajaid ei oleks, siis mina üksi ja minu pere neid päevi korraldada ei jaksaks.

Mis külaelanikke kaasa lööma motiveerib?

Usun, et põhiline on võimalus ühiselt midagi teha ja lahedas seltskonnas viibida.

Kui Võidu kolhoos lagunes, jäi ühistegevus soiku ning külaselts on tekkinud tühimikku teatud mõttes täitnud. Teeme talguid külamajas ja -platsil, aga ka inimeste juures taludes. Mõningaid töid on üksi teha raske ja väga aeganõudev, üheskoos läheb lõbusamalt ja hoopis kiiremini. Vahel käime koos teatris või ekskursioonil, lisaks on vahvaid koosviibimisi.

Teatripäevade korraldamine on kogu selle ühistegevuse juures nagu kirss tordil. See on raske ning festivali lõppedes oleme väsinud, aga ometi ka väga õnnelikud.

TRUPID

Laupäev ja pühapäeval astub Kuhjavere külamaja terrassil üles 20 truppi.
• Vastemõisa rahvamaja Poolvillased, Viljandimaa pensionäride ühenduse teatristuudio, Pärnumaa Jõesuu külateater, Paide huviteater, Maimu ja Matilda Tartumaalt, Võrumaa Sulbi külateater, Tänassilma rahvamaja näitering Vananaistesuvi, Avinurme suveteater, Võrumaa Vastseliina rahvamaja trupp ja Krabi külateater, Tänassilma rahvamaja näitering Pupu-Jukud, Sürgevere näitering, Ida-Virumaa Sonda rahvamaja trupp, Tääksi kooli V klass, Võhma Rassijad, Suure-Jaani kultuurimaja Tegeltkah, Ida-Virumaa Erra küla trupp, Järvamaa Alburahva teater, Seasaare näitemängu selts ja Abja näitetrupp.
Allikas: kuhjavere.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles