Politsei nabib kinni suitsetavaid lapsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel aastal enam kui 2500 alaealist suitsetajat tabanud politsei leiab, et suitsetavate alaealiste arvu aitaks vähendada sigarettide kättesaadavuse piiramine.

«Postimees» kirjutab, et politsei- ja piirivalveameti andmetel on tubakaseadust rikkumas tabatud mullusest siiski mõnevõrra vähem alaealisi.

Kui selle aasta algusest 10. augustini tuvastati 2560 suitsetavat ja 1347 tubakatooteid omavat last, siis mullu samal ajal tabati ühtesid 2813 ja teisi 1368. Nii tubakatoodete tarvitamise kui omandamise või omamise eest ootab alaealisi maksimaalse 40-eurose asemel 15-16 euro suurune trahv.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna juhtivspetsialist Pille Luiga nentis, et alaealiste suitsetamine on mitmetahuline probleem. Selle lahendamiseks on tema sõnul tähtis võidelda salasigarettide vastu ja muuta tubakatooted vähem kättesaadavaks. Politsei saab välja selgitada kohad, kust alaealised on tubakatooteid ostnud, ning võtta siis ettevõtjate suhtes meetmeid.

Paraku on politsei sel aastal kindlaks teinud kõigest 20 alaealistele tubakatoodete müümise juhtumit. Füüsilisest isikust müüjad on saanud vanusepiirangu rikkumise eest trahvi keskmiselt 32 ja juriidilised isikud 150 eurot, ehkki seaduse järgi võib maksimaalne trahvisumma ulatuda ühtedel 800 ja teistel 2000 euroni, kirjutab «Postimees».

Müüjatest rohkem on politsei tuvastanud täiskasvanuid, kes on lastele tubakatooteid pakkunud või ostnud. Tänavu on sellise teo eest karistada saanud 128 inimest, kelle keskmine trahvisumma jääb vahemikku 40—45 eurot. Seadus lubab alaealisele tubakatooteid pakkunud või ostnud inimesele määrata 400 euro suuruse trahvi.

Võimalusi alaealiste suitsetamist vähendada arutab sotsiaalministeeriumis eri ametkondade esindajatest moodustatud töörühm, mille laual on muu hulgas ettepanekud piirata tubakatoodete kättesaadavust ja karmistada karistusi. Riikliku tubakapoliitika kontseptsiooni ehk niinimetatud rohelise raamatu koostamise lõpetab töörühm tänavu septembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles