EESTI

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Stipendium aitab noorel õpetlasel õppida

Tänavu pälvisid 4000 euro suuruse noore õpetlase stipendiumi üksteist keskkooli lõpetanut, kes jätkavad õpinguid tunnustatud välisülikoolides. Stipendiumi­avaldusi laekus sel aastal 36.

Eraettevõtete, haridus- ja teadusministeeriumi ning sihtasutuse Archimedes koostöös väljaantava stipendiumi fondi annetasid tänavu 24 eraisikut 24 000 eurot, haridus- ja teadusministeerium lisas 20 000 eurot.

Sel aastal suunduvad stipendiumi saajad õppima mainekatesse Suurbritannia ja USA kõrgkoolidesse, nagu Edinburghi ja Harvardi ülikooli ning Massachu­settsi tehnoloogiainstituuti. Valitud erialade seas on kriminoloogia, bioloogia, muusika, lennundus, keemia, tsiviilehitus, aju-­uuringud ja immunoloogia.

Stipendiumi nõukogu liige Tõnu Pekk avaldas lootust, et noore õpetlase stipendiumi pälvinute edulood inspireerivad lõpuklassidesse astujaid. «Kodumaa piiridest kaugemale vaataval noorel on teistest mitu korda suuremad võimalused leida enesele sobiv eriala ja õppekava,» lausus ta.

Pekk lisas, et välisülikoolidesse kandideerimiseks tuleb lõpuklasside õpilastel ettevalmistusi teha juba tänavu sügisel, sest paljudes koolides on avalduste esitamise tähtaeg enne aasta lõppu. Näiteks Oxfordi ülikoolis õppimiseks tuleb avaldus esitada 15. oktoobriks.


Päevaga tabati sadu piirkiiruse ületajaid
 

Lisajõududega esmaspäeval Eesti eri paigus kiirust mõõtnud politseinikud tuvastasid 339 lubatud kiiruse ületajat. 168 juhti lisas ettenähtule 1—20, 162 juhti 21—40 ja kaheksa juhti 41—60 kilomeetrit tunnis. Üks juht sõitis lubatust kiiremini enam kui 61 kilomeetrit tunnis.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissari Riho Tänaku jutu järgi on regulaarse lisajõududega liiklusjärelevalve eesmärk tuletada juhtidele meelde, kui tähtis on valida ohutu sõidukiirus.

Maanteeameti 2011. aastal tehtud uuringu järgi ületavad juhid enda sõnul lubatud kiirust sageli. Linnadevahelistel teedel sõidab ettenähtust kiiremini 89 protsenti vastanud mehi ja 83 protsenti naisi. Asulates ületab enda jutu järgi piirkiirust 69 protsenti mehi ja 56 protsenti naisi.

Selle aasta seitsme kuuga oli politsei avastanud veidi enam kui 32 000 lubatud kiiruse ületamist. Kiiruskaameratega fikseeritud rikkumiste kohta saadeti sel ajavahemikul välja 23 889 trahviteadet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles