Täika laieneb Laidoneri platsile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel pühapäeval Viljandis peetav vanakraamiturg hõivab suure osalejate arvu tõttu nii Raekoja pargi kui Johan Laidoneri platsi selle kõrval.

Vanakraamituru korraldajale Kiti Põllule valmistab suurt rõõmu, et aastatega on uudistajate ja kaubapakkujate arv kasvanud. «Kui eelmise aasta suvel oli kauplejaid 70 ja 110 vahel, siis nüüd on müüjaid olnud püsivalt 150 ringis.»

Suurem müügipind muudab kauplemise vanakraamiturul mõnusamaks ja pingevabamaks. «Turule tulles ei tohiks müüja muretseda selle üle, kus ta saab auto parkida või oma kraami asetada,» rääkis Põld ning tõi näiteks, et seetõttu on eelmistel kordadel mõni inimene saabunud platsile juba enne kella kaheksat hommikul.

Vanakraamiturg algab ametlikult kell kümme ning Põld julgustas, et kaupmehed võivad kohale tulla ka tund või kaks hiljem.

Korraldaja jutustas, et suurema ala hõivamise idee oli tal tekkinud juba 2010. aastal, mil vanakraamiturg sai alguse. «Siis panin kinni mõlemad alad, kuid toona tuli Laidoneri platsile koos minuga kolm-neli müüjat ning peamine tähelepanu pöördus Raekoja platsile.»

Põld lisas, et laienev vanakraamiturg sarnaneb ideelt teiste Euroopa linnade täikade ja turgudega, kus mõned hõlmavadki sageli suurema osa vanalinnast. Viljandi turul oleks ruumi laieneda veelgi. «Näiteks võiks turg jõuda ümber kvartali Köleri parki ja muuseumi hoovi ning miks mitte ka tänavatele,» arvas Põld.

Kaubavalik, mida turul pakutakse, on väga suur, kuid põhiliselt müüakse naiste ja laste riideid. «Neid leidub nii maas tekkide peal kui stangedel rippumas,» kirjeldas Põld.

Palju on ka kodukaupu, mänguasju, jalanõusid ja ehteid. Huvitavamatest pakkumistest oskas korraldaja välja tuua põnevaid muusikainstrumente ja vanu rahatähti. «Eriti vahva, kui mõni müüja on kastiga kohale toonud sortimata pööningukraami ja ostjad saavad selle sisu avastada.»

Korraldaja Kiti Põld märkis, et kui üldjuhul on mehed kippunud turult eemale jääma, siis sellel suvel on üha rohkem näha meessoost uudistajaid ja kauplejaid. «Suur rõõm on kohata vanahärrasid, kes on alati oma kindlakskujunenud paigas varakult kohal,» rääkis Põld.

Et kaupmeestele on kehtestatud võimalikult lihtsad nõuded, on kaubavalik suur. Müüja võib turul pakkuda vanu, kuid endale kuuluvaid asju. «Vahel on probleeme, et koha hõivavad riidemüüjad, kes vahendavad tegelikult teiste kaupa,» nentis Põld. Samuti ei soosita vanakraamiturul uusi käsitöötooteid.

Täikat korraldatakse Viljandis kolmandat suve ja Põld avaldas lootust, et ehk saab seda edaspidi teha aasta läbi. «Ideaalis võiks üritus toimuda ka talvel, kuid praegu pole me Viljandis leidnud sellist ruumi, mis sobiks vanakraamiturule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles