Mustlast kaob söögikoht

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tulekust saadik on Tünni kõrtsi käsi kehvasti käinud ja septembris lõpetab rentnik seal tegevuse. Paa­rikümnest kliendist päevas toidukohale äraelamiseks ei piisa.
Euro tulekust saadik on Tünni kõrtsi käsi kehvasti käinud ja septembris lõpetab rentnik seal tegevuse. Paa­rikümnest kliendist päevas toidukohale äraelamiseks ei piisa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mustla Tünni kõrts paneb septembris uksed kinni ning need jäävad suletuks, kuni on leitud uus rentnik.

«See asi ei tasunud ennast enam ära,» lausus osaühingu Ilusk juhataja Tiia Ilusk. Osaühingu käes on Tünni kõrts rendil olnud kümmekond aastat.

Sööjaid ei jagu

«Kui euro tuli, läks kõik allamäge,» rääkis Tiia Ilusk. Kõrtsi tippajad olid tema ütlemist mööda kõvasti enne rahavahetust — siis peeti seal rahvarohkeid pidusid ja oli sööjaidki. Sadakond inimest mahutavas kõrtsis pole juhataja sõnul suuremat pidu mitu kuud olnud ja päevas käib paarkümmend klienti, kuid sellest söögikohale äraelamiseks kindlasti ei piisa. «Väike koht,» tõdes Ilusk.

Mustla rahvas teadis rääkida, et sageli ostavad ümbruskonna töötajad kõrtsist karbiga toitu kaasa, aga rahvast käivat viimasel ajal ikka väga vähe. Nooremad inimesed olid kõrtsi sulgemisest kuulnud, vanemad ei teadnud sellest eriti midagi. Nemad ütlesid, et teevad ise kodus süüa.

Pensionär ja endine lauluõpetaja Aino Kübar lausus, et pensionäri hammas ei hakka igale toidule peale ning roogade hinnad olid talle kallid. Üldiselt ta sinnakanti Mustlas ei satugi. «Ainult siis, kui on vaja sidesse või pangaautomaadi juurde minna. Konsum on siin pool ja saan oma asjad poest kätte,» lausus Kübar.

Ta lisas, et tegelikult on ta kõrtsimajja paar korda ikka sattunud ka. Ühed perekonna matused peeti seal, aga nüüd on Soe külamaja daami sõnutsi koosviibimiskohana Tünni kõrtsile konkurendiks tulnud.

Vaja on uut rentnikku

Soe külamaja perenaine Evi Püvi ütles, et seal pakutakse seltskonnaüritusteks küll ruume, aga mitte toitlustust. «Sageli ongi külamajja tulijate söögid tellitud Tünni kõrtsist või siis Kärstnast,» lausus Püvi ning lisas, et teinekord muretseb klient ise toidu ja külamaja ei pea sellega tegelema.

Tünni kõrtsi üks osanikke Alar Karu nentis, et kui rentnik ära läheb, polegi Mustlas enam kedagi, kellelt toitlustust tellida.

«Toitlustuskohal oleks siin tegelikult perspektiivi,» tähendas ta ning lisas, et Mustlast paarikümne kilomeetri raadiuses pole sellist võimalust, nagu pakkus Tünni kõrts. Lähimad toidupakkujad on Karksi-Nuias ja Rõngus.

«Kes nüüd tahab seda kohta korrektselt pidada, sellel väljund oleks,» lausus Karu ja kinnitas, et plaan on otsida kõrtsimajja uus rentnik.

«Mõnel huvi on, aga pigem olen neile selle võimaluse ise välja pakkunud. Konkreetseid läbirääkimisi veel peetud pole,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles