Veekogud jätkavad kõrgel lainel

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitu aastat tavapärasest kõrgemal püsinud veekogud on samamoodi jätkanud ka tänavu.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloogia osakonna peaspetsialist Ene Randpuu ütles, et Viljandimaa ning Lõuna-Eesti veekogud on suvi läbi olnud keskmise veetaseme poolest tavapärasemast kõrgemal.

«Suured sajud on toonud lühiajalisi tõuse, aga need on jäänud mõnepäevaseks ega ole küündinud kevadise suurvee tasemele,» nentis ta. «Küll on seda juhtunud Lääne-Eesti jõgedel ja Pärnu vesikonnas, kus veetase on igal kuul väga järsku tõusnud.»

Nagu Randpuu märkis, ei kesta järsud tõusud kaua ja vesi alaneb sama kiiresti, kui tõuseb. Mis saab edaspidi, seda pole võimalik ette öelda.

«Ennustamine on tänamatu tegu, kuid praegusi veetasemeid ja heitlikku ilma vaadates on kaunis tõenäoline, et sügisene veetase jääb samuti tavapärasest kõrgemaks,» lausus hüdroloog.

Ta lisas, et jõgede ja järvede veetase on viimastel aastatel üldiselt tõusulainel olnud.
Eile hommikul oli Võrtsjärve veetase 76 sentimeetrit üle Rannu-Jõesuu vaatlusposti nullpunkti. Aastakümnete jooksul on selle, 8. augusti keskmiseks veeseisuks kujunenud 43 sentimeetrit üle nullpunkti.

Augusti rekordini oleks aga tükk maad minna: see on 188 sentimeetrit üle nullpunkti ning pärineb 1926. aasta 1. ja 9. augustist. Kuu absoluutne miinimum on olnud aga 68 sentimeetrit nullpunktist allpool 1996. aasta augusti viimasel päeval.

Käesoleva aasta jooksul on Võrtsjärve veetase kõikunud enam kui meetri jagu: 12. mail oli see 33 ning 27. ja 28. aprillil 150 sentimeetrit üle nullpunkti.

Võrtsjärvest toitu ammutavas Emajões voolas vesi eile hommikul 81 sentimeetrit üle Tartu vaatlusposti nullpunkti, aastakümnete keskmine olnuks 72 sentimeetrit.

Pärast Teist ilmasõda on Emajõe augusti rekordiks mõõdetud 213 sentimeetrit üle nullpunkti 1978. aasta 12. augustil ja alumiseks äärmuseks 16 sentimeetrit alla nulli 1964. aasta kuu viimasel päeval.

Tänavu on Emajõgi kõikunud pisut rohkem kui Võrtsjärv: maksimum oli 206 sentimeetrit üle nullpunkti 5.—7. aprillini ning minimaalne seis 33 sentimeetrit eile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles