Kokandus kidub, põllumajandus ja infotehnoloogia õitsevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige populaarsem eriala on Olustvere koolis õpetatav põllumajandus.
Kõige populaarsem eriala on Olustvere koolis õpetatav põllumajandus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandimaa kutsekoolidesse astujatel on kandideerimiseks aega veel nädal.

Enamik Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis edasi õppida soovivaid noori on oma valikust ilmselt teada andnud ja suurt lisa pole senistele huvilistele oodata. Samal ajal tuleb Viljandi ühendatud kutsekeskkooli avaldusi veel üsna tihedalt.

Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis lõpeb dokumentide vastuvõtt põhi- ja keskhariduse alusel õpetatavatele erialadele järgmise nädalaga. Teisipäevaks oli esitatud 172 avaldust, mida on 13 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Õppeosakonna sekretäri Helme Uuseni andmetel on keskhariduse alusel õpetatavatest erialadest Olustveres populaarsemad olnud turismikorraldus, sekretäritöö ja toiduainete töötlemine. Seni on nimetatud erialadele kokku esitatud 14 avaldust, aga Uuseni sõnul pole tarvis muretseda, sest avaldusi ikka veel tuleb ja gümnaasiumilõpetanud hakkavad neid ilmselt hiljem esitama.

Populaarseim on põllumajandus

Olustvere ametikooli kõige populaarsem eriala on 45 avaldusega põllumajandus.

Direktor Arnold Pastaku jutu järgi on soovijaid palju ilmselt seetõttu, et Eestis õpetatakse põllumajandust kutseharidusena peale Olustvere veel ainult kahes kohas: Põltsamaa ametikoolis ja Järvamaa kutsehariduskeskuses. Pastak mainis, et Euroopa Liiduga liitumine on andnud põllumeestele kindlustunde ning see eriala on Olustveres populaarne olnud ka varasematel aastatel.

Üsna suur huvi on maaturismi teeninduse eriala vastu. Arnold Pastak lausus seda kommenteerides, et kui vaadata Eestit üldiselt, on väga palju väikseid turismiettevõtteid, kus maaturismi teenindaja tööd leiab.

Üldiselt peaks siiski kõik kandideerijad kooli õppima pääsema, ainult tekstiilitöö erialal peab Helme Uuseni sõnul tegema õpilaste suhtes valikuid. «Ju neile siis meeldib see eriala,» arvas Pastak menukuse põhjuseks.

Olustvere ametikoolis avatakse peatselt uus eriala — keraamika. Direktori ütlemist mööda on see vajalik, et hoida elus tehnilisi käsitööoskusi, ning õpetades pannaksegi rohkem rõhku materjali tundmisele. Riiklik eksami- ja kvalifikatsioonikeskus pole õppekava veel kinnitanud, aga Pastaku sõnul saab arvatavasti sel sügisel juba õpilasi vastu võtta.

Vähem menukas on Olustveres koka eriala, mille õppimiseks on avalduse toonud ainult 10 inimest. «Võib-olla on aru saadud, et see ei ole lihtsalt kokasaates kokkamine, vaid raske töö,» arutles Arnold Pastak.

Teise põhjusena, miks kokandus enam nii populaarne pole, tõi ta välja selle, et kokaks saab õppida liiga paljudes kohtades. Nii Arnold Pastak kui Viljandi ühendatud kutsekeskkooli direktor Tarmo Loodus leidsid, et selle erialaga peaks midagi ette võtma, et õpilasi koolidesse jätkuks.

Viljandi ühendatud kutsekeskkoolis võetakse dokumente vastu järgmise nädala kolmapäevani. Laekunud on 174 avaldust, mida on 14 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Gümnaasiumilõpetanud soovivad sesoonõpet

Keskhariduse alusel õpetatavatele erialadele on esitatud 20 avaldust ning kooli projektijuhi ja välissuhete koordinaatori Tiiu Vaheri sõnul esitavad gümnaasiumilõpetanud avaldusi enamasti sesoonõppega auto- ja bussijuhi ning koka ja elektriku erialale. Igaühele neist mahub praegu veel mõni õppija.

Põhihariduse alusel õpetatavatele erialadele on tulnud 141 avaldust.

Kõige populaarsemaks on osutunud arvutite ja arvutivõrkude eriala 22 avaldusega. Põhjuseks peab kutsekeskkooli direktor Tarmo Loodus seda, et arvutid on paljudele noortele kättesaadavad. Teiseks põhjuseks nimetas ta mugavust. «Füüsilist tööd nii väga ei igatseta,» nentis ta.

Menukad on ka ehitusviimistluse ja autotehniku eriala. Looduse sõnul on ehitusviimistlus üks väheseid erialasid, mis sobib tüdrukutele. «Populaarsuse põhjus on ka tubane töö, sest inimene mõtleb ennekõike oma mugavusele,» lausus Loodus.

Autotehnikuks tahetakse õppima minna direktori jutu järgi seetõttu, et kooli tase on sel erialal kõrge ja autod on poisse alati huvitanud.

Kõige rohkem vabu kohti on ühendatud kutsekeskkoolis sadulseppade, müürseppade ja kinnisvarahoolduse erialal.

Kooli projektijuhi ja välissuhete koordinaatori Tiiu Vaheri sõnul ootavad nad õppijaid kinnisvarahoolduse erialale. Praeguseni pole sellele erialale avaldusi veel esitatud.

MUUTUS

Avalduste arvu muutumine võrreldes eelmise aasta sama ajaga
• Viljandi ühendatud kutsekeskkoolis 14 protsenti vähem
• Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis 13 protsenti rohkem
Allikad: koolid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles