Kuhjaveres särab kogukonna pärl

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu esimest korda väljaantava kogukonna pärli auhinna pälvisid (vasakult) Romeo, Urve, Lagle ja Lauri Mukk Kuhjaverest.
Tänavu esimest korda väljaantava kogukonna pärli auhinna pälvisid (vasakult) Romeo, Urve, Lagle ja Lauri Mukk Kuhjaverest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti külaliikumise Kodukant esindaja ja regionaalminister sõitsid eile Suure-Jaani valla Kuhjavere külla, et tunnustada Romeo ja Urve Muki perekonda esimest korda väljaantava kogukonna pärli auhinnaga.

Konkursile esitati kogu Eestist 125 kandidaati ning igas maakonnas tunnustatakse ühte perekonda. Valikut põhjendades rääkis Kodukandi tegevjuht Kaie Toobal, et Muki pere on küla ja piirkonna arengule väga palju kaasa aidanud.

Külateatrite päevad

«Romeo Muki eestvedamisel on tekkinud fenomenaalne nähtus Eesti kultuurimaastikul — külateatrite päevad. Usun, et tänu sellele on mitmes Eesti külas teatritegijaid juurde tulnud,» märkis Kaie Toobal.

Tähtis on olnud Romeo Muki osa Suure-Jaani külade ümarlaua eestvedaja ja kohaliku volikogu liikmena. Ta on olnud Viljandimaa Kodukandi juhatuse esimees ja on praegu selle liige. Tütar Lagle oli pikka aega Viljandimaa Kodukandi tegevjuht. Praegu lapsepuhkusel olev Lagle kannab hoolt poolteiseaastase tütre Laura ja poeg Markuse eest.

Külarahva arvates on suurima vaeva nägija aga pereema Urve Mukk, kes kirjutab projekte ning on teatripäevade põhivedaja. Tema erilised hoidised löövad laineid Olustvere moosimessidel.

«Olen alati imestanud, kust Romeo ja Urve Mukk oma tegemisteks energiat leiavad,» ütles külaelanik Mare Lemming. «Romeo on ääretult aktiivne ja tahtejõuline ega lase end takistustest morjendada. Ta on nagu aatomik, kes ütles: «Olen ise väike, kuid mu jõud on suur.»»

Väike Mukk

Külarahvas kutsub Romeot vahel ka väikeseks Mukiks, aga sellele nimele pretendeerib veel perepoeg Lauri, kes samuti küla tegemistes kaasa lööb. Külarahvas teab, et Romeo Muki lemmiklaul on «Mustlase elu», mida ta alati võimaluse korral laulab. Samuti on galantse härrasmehena tuntud külavanem kõva tantsumees.

Kogukonna pärli auhinda antakse välja esimest korda. Selle pälvib perekond, kes siirast soovist ja vabast tahtest on ühiselt kaasa aidanud kogukonna arengule ja õlatunde tugevdamisele, toonud kohalike ellu ja tegemistesse rõõmu, innustanud teisi uutele ettevõtmistele ning edendanud loodushoidlikku mõtteviisi ja tervet eluhoiakut.

Kogukonna pärli tunnusmeene autor on Rõuge sepp Peeter Reemann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles