Ruuminappus kultuurimajas sunnib noortele lisapinda otsima

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räämas lennukitehase teisel korrusel on viimastel aastatel antud nii teatrietendusi kui kontserte. Nüüd keelitab maja omanik Kait Lukka linnajuhte seda noorte tarvis rendile võtma.
Räämas lennukitehase teisel korrusel on viimastel aastatel antud nii teatrietendusi kui kontserte. Nüüd keelitab maja omanik Kait Lukka linnajuhte seda noorte tarvis rendile võtma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajal, mil Viljandi noortekeskus valmistub kolima uutesse ruumidesse vast remonditud kultuurimajas, idaneb raekojas plaan sellele tulevikus lisapinda rentida.

Pikka aega Männimäel endise kutsekooli hoones tegutsenud noortekeskuse töö hakkas lonkama pärast seda, kui linn loobus 2010. aasta lõpul osalusest seda hallanud mittetulundusühingus. Ehkki esialgu oli õhus hirm, et peamise rahastajata jäänud keskus paneb uksed sootuks kinni, jäi see kultuurimaja allasutusena siiski tegutsema ning on jõudumööda noortele tegevust pakkunud seniajani. Endiselt on avatud ka ekstreemspordihall.

Linnajuhtide omaaegse mõtte kohaselt pidi keskus uue hingamise saama uutes avarates ruumides kultuurimaja keldrikorrusel. Et aga rahanappuse ajel oldi sunnitud kultuurimaja remondiplaani tugevalt kärpima, jäi lõpuks noorte käsutada kitsuke ruum hoone teisel korrusel.

Remont sihtasutuse abiga

Nii tunnistavadki nüüd kõik asjaosalised noorsootöötajatest ja kultuurimaja direktorist alustades ning linnapeaga lõpetades, et tõenäoliselt kujuneb kultuurimaja noortetoast koht, kus noortele mõeldud tegevusi ja sündmusi ette valmistatakse, kuid mida ei saa kasutada täisväärtusliku noortekeskusena.

Samal ajal on lossimägede veerel seisva vana lennukitehase omanik Kait Lukka teinud ettepaneku kujundada osa ajaloolisest tööstushoonest noortekeskuse filiaaliks. Juba mõnda aega erisuguste kontsertide, pidude ja etenduste korraldamiseks kasutatud maja võiks selle omaniku arvates leida senisest tihedamat kasutust ning ühe võimalusena näebki ta seda mitmeotstarbelise kultuuri- ja noorsootöökeskusena.

Lukka peab plaani lennukitehase teine korrus ning katus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) toel remontida ning koht seejärel linnale noortekeskuseks rentida. «Maja on igas mõttes suurepärases paigas ja kui naabruses valmib uus gümnaasium, tekib siia tuiksoon, kus noored sageli liikuma hakkavad. Miks ei võiks siin olla koht, kus pidevalt kontserte ja näitusi korraldatakse, aga ka näiteks bändiproove tehakse?»

Selgus saabub sügisel

Muu hulgas on Kait Lukka arutanud linnajuhtidega võimalust ekstreemspordihall Männimäelt lennukitehasesse tuua, kuid esialgu pole jõutud selguseni, kas see on ehituslikult võimalik. «Kahtlemata on siin palju lahtisi otsi, aga minu kindel soov on liikuda järk-järgult selles suunas, et maja tuleks võsast välja ja leiaks alalist kasutust,» lausus Lukka.

Kuigi noortekeskusele täiendava pinna rentimist pole raekojas seni ametlikult arutatud, andis linnavalitsus käesoleva nädala algul ideele kaudse heakskiidu, kui kinnitas projekteerimistingimused. Kas EAS nõustub projektile õlga alla panema, selgub sügisel.

Linnapea Loit Kivistik tunnistas eile, et on Kait Lukkaga noortekeskuse laiendamist arutanud ning esialgu ei näe ta ühtki põhjust, miks seda peaks välistama. «Olen kindel, et noorsootöö läheb kultuurimajas hästi käima, kuid see ei tähenda, et me ei võiks edasi mõelda,» sõnas ta.

Seda, kui suurt renti oleks linn ruumide eest valmis maksma, ei osanud linnapea öelda, kuid märkis, et on seni omaniku suust kuulnud mõistlikke summasid. «Kui ta teeb koha ise korda, on meil kahtlemata õigem teha rentnikuna koostööd kui hakata ise veel ühte noortekeskust ehitama.»

ARVAMUSED
LOIT KIVISTIK,
Viljandi linnapea

Kait Lukka tahab lennukitehasest kujundada alaliselt toimiva multifunktsionaalse kultuurikeskuse ja linn on selle mõttega igati päri. Ka noortekeskuse filiaali tegemine sinna on igati kaalumist väärt mõte, kui tingimused meile sobivad. Ootame ära, millise vastuse ta EAS-ist saab, ning mõtleme siis edasi.

JAANUS KUKK,
kultuurimaja direktor

Noortekeskuse uued ruumid on liiga väikesed, et katta kõiki nende vajadusi. Seepärast näeksin hea meelega, et peamajas toimuks eeskätt korralduslik töö ning osa tegevustest leiaks aset mujal. Lennukitehas sobiks selleks nagu rusikas silmaauku. Samas olgu rõhutatud, et me ei tõrju mingil juhul noori kultuurimajast eemale — nad on siia alati teretulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles