Naatsaku talus tuleb mahetoidu päev

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval saavad huvilised tutvust teha nii Naatsaku talu lehmakarja kui viljapõldudega.
K
Pühapäeval saavad huvilised tutvust teha nii Naatsaku talu lehmakarja kui viljapõldudega. K Foto: Kersti von Schwanenflügel

Täispikkuses artikkel ilmus 7. augusti «Sakala» paberväljaandes

Pühapäeval leiab aset mahetoidu päev, mille käigus saavad huvilised uurida Paistu vallas asuvat Naatsaku mahetalu, maitsta seal kohalikest ainetest valmistatud lõunasööki ning kuulata harivaid loenguid.

Üritus on osa üle-eestilisest seeriast, mille käigus tutvustatakse mahetootmist kolmes maakonnas.

Esimene päev oli 24. juulil Väike-Pakri saarel, kus kõneldi mahelihaveiste kasvatamisest. 12. augustil uuritakse Naatsaku talu tegemisi ning septembri algul tuleb mahetoidu päev Võrumaal.

Koos siinse maanaiste ühendusega Viljandimaa mahetoidu päeva organiseeriva toiduvõrgustiku Otse Tootjalt Tarbijale (OTT) eestvedaja Anu Johani rääkis, et korraldajad pidid maakonnast välja valima ühe mahetalu. Liisk langes Paistu vallas asuvale Naatsaku talule, kus kasvatatakse nii põllusaadusi kui koduloomi, teiste hulgas kodustatud metssigu.

«Ka teised Viljandimaa mahetootjad võivad sellel päeval oma tooteid tutvustada,» lisas Anu Johani.

OTT-i toimkonna liige Kadri Vollmann avaldas arvamust, et pühapäeval tutvustab Naatsaku talus oma tooteid umbes kümmekond mahetootjat, kellest enamik tegutseb Viljandimaal.

Mahepäevale oodatakse umbes neljakümmend külalist. Neile pakutakse hommiku- ja lõunasööki, mille põhiosa valmistab Naatsaku perenaine oma talus kasvatatust.

Kuigi nii üritusel osalemine kui lõunasöök on kõigile tasuta, tuleb huvilistel oma osavõtust teada anda hiljemalt kolmapäeva õhtuks, kirjutades aadressil viljandiott@gmail.com. Samal meilil võib teatada ka sõidusoovist.

«Kui tuleb mõni külaline, kes juhtumisi ei ole registreeritud, siis talle lõunat ei pakuta, kuid taluga tutvuda saab ta ikkagi,» lisas Kadri Vollmann.

Päev algab kell 11 tervitustunniga, mil on võimalik vaadata mahetootjate väljapandud kaupu. Keskpäeval algab talu tutvustus: räägitakse selle ajaloost ja hoonetest, vaadatakse põllupidamist ning loomakasvatust.

Naatsaku perenaise Kersti von Schwanenflügeli sõnul kasvavad talus 22 kodustatud metssiga, lehmad, mägiveised, kitsed, ponid ja paljud teisedki koduloomad. Põldudel sirguvad kõik olulisemad tera- ja aedviljad ning maja ümber on puuviljaaed.

«Toodame põhiliselt enda tarbeks ning tuttavatele ja sugulastele,» lausus ta.

Kell 13.30 räägib Eesti biodünaamika ühingu juhatuse liige Arvo Purga huvilistele maaviljeluse põhimõtetest ja arengust Eesti taludes. Järgneb lõunasöök, mille järel tutvustab Anu Johani OTT-i.

Päeva lõpul jagavad õpetlikke näpunäiteid mahetooteid kasutavad kokad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles