Risttee loomad ja linnud

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Risttee talus toimetavad peale usinate perenaiste linnud ja loomad. Kitsed on kandnud hoolt, et noored sirelid õitsema ei läheks. Nüüd on põõsastel ometi lootust, sest Karin Peebu tõmbas neile kaitseks võrgud peale.

Tihti näeb talu maadel rebaseid ja jäneseid. Metssead, sunnikud, võtsid tunamullu kartuli üles ja keerasid pahupidi ka lapi muru. Kõige tähtsamal kohal, elektriposti otsas uhkeldavad kolm suurt kurepoega, kes valmistuvad pesast lahkuma.

Toonekurgedest kõneldes on naine ühtaegu kurb ja rõõmus. Kahtlemata on neid põnev vaadata ja veidi naljakas on seegi, et nad kipuvad pistoksi ja kõikvõimalikku muud träni pessa tassima. Isegi maasikate katteloorid rändasid tänavu sinna ning tuli sealt lindude heaolu silmas pidades pikal redelil kõõludes toika abil välja tirida.

Üks traagiline juhtum on naisel mõne aasta tagant ometi meenutada. «Äike lõi pessa ja pojad põlesid sisse. Vanad kured kõndisid hiljem kurvalt söestunud pesa äärel.»

Huvitaval kombel saavat valged toonekured kenasti läbi sookurgedega ning head suhted olevat neil ka varblastega, kes on rajanud oma pesad kurepesa alumistele korrustele. Seal on neil turvaline, sest kullid enamasti kardavad kurge. Kord nägi Karin Peebu siiski, kuidas kull kurepesa allüürnikke ründas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles