Viljandimaa noorte hulgas on kõige rohkem töötuid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti töötukassa juuni lõpu andmete kohaselt on Viljandimaal noorte hulgas töötust kõige rohkem. Selline olukord on kestnud üsna pikalt.

Viljandimaal on 16—24-aastaste osa kõikidest töötutest 19,8 protsenti. Järgnevad Saare-, Jõgeva- ja Tartumaa, kus see näitaja jääb 17 juurde.

«Suur noorte töötuse protsent ongi meie maakonna eripära,» tõdes Eesti töötukassa Viljandimaa osakonna karjäärinõustaja Tiina Ott. Ta põhjendas olukorda sellega, et siinne töötukassa on teinud koolides palju teavitustööd. «Räägime noortele, millal nad saavad end töötuna arvele võtta ning mis kohustused ja õigused sellega kaasnevad.»

Ott tõi välja, et teistega võrreldes on Viljandimaal vähem pikaajalisi töötuid — 33,7 protsenti kõigist töötutest. Paar protsenti suurem on pikaajaliste töötute osa Saare- ja Tartumaal.

«Meie eesmärk on kliente motiveerida vastu võtma ka ajutise kestusega ja hooajatöid, mille tõttu pikaajaline töötus ongi teistega võrreldes väiksem,» selgitas Ott.

Samas ei saa karjäärinõustaja öelda, et Viljandimaa noortel poleks kogemusi ja haridust. «Need noored, kes meil töötukassas käivad, on väga mitmekülgse haridusega,» kinnitas ta ja loetles, et tuleb nii kutse-, kesk- kui põhiharidusega noori.

Sellegipoolest jäi Viljandimaal ära 16—24-aastastele noortele töötutele mõeldud Eesti tööandjate keskliidu projekt «Nupp tööle!». Projektijuht Kadri Seeder tõdes, et hulk noori loobus projektis osalemast just seepärast, et said tööle.

«Praegu on igal pool inimesi puudu,» lausus ta ja lisas, et igaüks, kellel on natukenegi hakkamist või tahtmist, leiab ka rakendust. «Omaette teema on muidugi need noored, kes elavad tõmbekeskustest kaugemal, aga seda probleemi ei lahenda ühe võluvitsaga,» nentis Seeder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles