Aiamarju Viljandis kokku ei osteta

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu Aed kasvatab Pollis musta sõstart 28 hektaril. Ettevõtte juhatuse esimehe Toomas Rüütmanni (vasakul) sõnutsi on saak tänavu korralik ja enamik marju müüakse Kesk-Euroopasse.
Rõngu Aed kasvatab Pollis musta sõstart 28 hektaril. Ettevõtte juhatuse esimehe Toomas Rüütmanni (vasakul) sõnutsi on saak tänavu korralik ja enamik marju müüakse Kesk-Euroopasse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus 4. augusti «Sakala» paberväljaandes

Kuigi koduaedades ägavad sõstrapõõsad saagikoorma all, ei ole siinsed kokkuostjad marjadest huvitatud ning see, kes tahab neid müüa, peab võtma ette tee mõnda naabermaakonda.

«Sakala» andmetel ei osteta Viljandimaal kokku aiamarju, küll aga mustikaid. Kokkuostjad on varasematel aastatel võtnud ka sõstraid ja tikreid, kuid on sellest loobunud, sest neid on keeruline vahendada.

Kokkuostjate jutu järgi on punaste ja mustade sõstarde järele nõudlus kaootiline. Kui Poolas on saak korralik, ei lähe Eesti kraam üldse kaubaks või ei suudeta selle eest aednikule motiveerivat hinda maksta.

Päris lootusetu seis siiski ei ole. Näiteks Türil ostab osaühing Wiberg Food musti ja punaseid sõstraid ning mustikaid ja kukeseeni. Ettevõtte tootmisjuht Arvi Nigols ütles, et puhastatud musta sõstra kilo eest makstakse 80 ja puhastamata marjade eest 60 eurosenti. Sõstrad lähevad hiljem moosiks või realiseeritakse külmutatuna.

Lõuna-Viljandimaalt on mõistlikum marju viia Valgamaale Aakresse, kus moosi ja mahla valmistab aktsiaselts Bacula. Seal makstakse puhastatud mustade sõstarde kilogrammi eest euro, puhastamata marjadest 60 senti. Müügiesindaja Riina Rebane ütles, et suve algul ostis Bacula maasikaid, nüüd aga võtab peale mustade sõstarde vastu mustikaid, vaarikaid ja punaseid sõstraid.

Põlvamaal Räpinas ostab marju Viljar Vaherpuu. Hiljem ta külmutab need ja ekspordib välismaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles