Statistika näitas positiivset iivet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haiglas tuli juulis ilmale 37 last, kuid maavalitsuses registreeris kuu jooksul tervelt 54 lapse sünni.
Viljandi haiglas tuli juulis ilmale 37 last, kuid maavalitsuses registreeris kuu jooksul tervelt 54 lapse sünni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juulis oli Viljandimaal sündide ja surmade vahe viimaste aastate suurim: registreeriti 54 lapse sünd ning 39 inimese surm.

Viimati ületas sündide arv surmasid eelmise aasta septembris, kui registreeriti 47 sündi ning 41 surma.

«Üle hulga aja on iive taas positiivne,» kinnitas Viljandi maavalitsuse rahvastiku toimingute talituse juhataja Sirje Tamm. Ta toonitas, et prognoose selle järgi teha siiski ei saa. «Eelmise aasta juulis oli iive samuti positiivne, aga sellest ei saa midagi järeldada.»

Tamm rääkis, et sündide registreerimise järgi oli kõige parem kuu mai. Siis fikseerisid Viljandi maavalitsus ja omavalitsused tervelt 58 lapse sünni. Surmade arv oli samal kuul 59.

Sirje Tamm selgitas, et arvud näitavad seda, mitu sündi või surma Viljandimaa perekonnaseisuasutused on kirja pannud. Perekonnaseisutoimingu tegemine ei ole tema sõnul seotud aga inimese elukohaga.

«See ei tähenda, et otseselt Viljandimaale sündis 54 last. Ka mujalt Viljandi haiglasse sünnitama tulnud inimesed saavad selle siin registreerida. See, kus inimene täpselt elab, ei mängi rolli.» Ta lisas, et maavalitsus ei tee sellist statistikat, mis näitaks, kus Viljandimaal registreeritud lapsed tegelikult elavad.

Haiglas sündis palju vähem

Viljandi haigla sünnitus- ja günekoloogia vanemarstile Maret Metsmaale tuli 54 sünni uudis üllatusena. «Viljandi haiglas tuli juulis ilmale kõigest 37 last,» lausus ta.

Metsmaa rääkis, et Viljandimaal elab palju naisi, kes sünnitavad mujal. «Mõned eelistavad teist haiglat, kuid mitmel juhul on see tingitud naise tervislikust seisundist.»

Sirje Tamm märkis, et mõned Viljandimaal registreeritud lapsed tulid tegelikult ilmale Tallinnas, Tartus või Paides.

Rahvaarv kahaneb

Maret Metsmaa leidis, et suur osa siin registreeritud lastest võiksid sündida Viljandi haiglas. «Oleks tore, kui Viljandi haigla panus tõuseks. Kui lapsi registreeritakse 54, siis näiteks 50 võiks neist sündida Viljandis.»

Ta kinnitas sellegipoolest Sirje Tamme sõnu, et statistikast järeldusi teha ei saa. «Sündide hüppelist suurenemist ei paista praegu kuskilt. Saame ainult loota, et arv jääb samale tasemele ega lange aastas alla neljasaja.»

Sirje Tamm lausus, et juuli positiivsest iibest hoolimata jätkab Viljandimaa rahvaarv kahanemist. «Paljud noored lähevad maakonnast ära,» nen­tis ta.

Rahvastikuregistri statistikast selgub, et selle aasta 1. jaanuaril elas Viljandimaal 52 100 inimest, kuid 1. augusti andmete järgi on elanike arv 51 674.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles