Ööklubid kutsuvad alaealisi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval nädala esimest klubiõhtut Rubiini veetma läinud neide (vasakult) Merilin Karelini, Piret Sirgi, Eget Vellestet ja Meri-Liis Soomet ei seganud, et peole pääsevad ka alaealised alates 16. eluaastast.
Kolmapäeval nädala esimest klubiõhtut Rubiini veetma läinud neide (vasakult) Merilin Karelini, Piret Sirgi, Eget Vellestet ja Meri-Liis Soomet ei seganud, et peole pääsevad ka alaealised alates 16. eluaastast. Foto: Sigrid Koorep / Sakala

Kolmapäeval tund enne keskööd oli Viljandi klubi Rubiin ukse juurde kogunenud mõniteist peo algust ootavat noort. Nemad olid täisealised, aga üle läve pääsesid ka 16-aastased.

Juba mõned nädalad on Viljandi klubid avanud nädala sees oma uksed neile, kel on täisealiseks saamiseni jäänud aasta või kaks. Eile õhtul leidis 16-aastaste pidu aset ööklubis City.

Tempel tuvastab vanuse

«Niisugused nädalasisesed peoõhtud on just selle suve teema ja eile oli umbes seitsmes kord,» ütles klubi Rubiin omanik Juhan Nöps. «Need on hästi vastu võetud. Koolinoortele võib suvel pidu teha ka reede hommikul kell kümme — neil pole vaja kuskile tormata.»

Siiski ainult koolinoored nädala selgroogu murdmas ei käi. Rubiini ees otsis enne südaööd mõni üksik alaealine kaheeurost, mille eest pilet lunastada. Täiskasvanutele oli seekord pidu tasuta.

Uksel kontrolliti dokumenti ja löödi käele tempel. «Kui sul on õige tempel, saab baarist alkoholi osta,» lausus peole tulnud Merilin Karelin.

Alaealised saavad pärast dokumendikontrolli miinustempli ja täisealised plusstempli. Neile, kellel dokumenti ette näidata pole, Juhan Nöpsi sõnutsi ehku peale plusstemplit ei panda ja alkoholi nad osta ei saa.

Klubi ees seisvad noormehed küll kahtlesid, kas alkoholiostu on nii lihtne piirata, ent neiud kinnitasid, et teenindajad ikkagi kontrollivad märgistust. See olevat hea süsteem: ukse peal vaadatakse vanus ära ja baaris saab kiirelt tegutseda.

Politsei hoiab silma peal

Kolmapäevasele peole tulnud noori ei häirinud eriti, et sinna pääsevad ka alaealised. «Rahvast on rohkem, kui 16-aastaselt juba sisse lastakse,» leidis Meri-Liis Soome ning tema sõbranna Piret Sirg kinnitas mõningase kahtlemise järel, et see paar aastat pole üldiselt määrav.

«Peamine on see, et kui Viljandisse tulla, oleks siin kuskil aega veeta,» ütles koos kahe sõbraga hilisõhtul Rubiini ette jõudnud Siim Bobkov. Oma sõnul elas ta kunagi Viljandis, kuid nüüdseks on mujale kolinud.

Parajasti lindistamiselt tulnud bändi Emerald liikmed Ott Jõgiaas ja Henri Kilk rääkisid, et nemad mõtlesid lihtsalt mõneks minutiks Rubiinist läbi astuda. «Seekord on hea pidu — täisealistele tasuta,» sõnas Kilk muiates.

Juhan Nöpsi jutu järgi pole siiski kõik vanusepiirangu alandamisega rahul. «Kõige rohkem tuleb seda ette nende seas, kes on ise aasta või paari eest 18 täis saanud ja arvavad, et on tohutult täiskasvanud,» lausus ta.

Ööklubi omaniku tähelepanekut mööda on neile pidudele sattunud isegi neljakümneaastasi ja veel vanemaid, kes on väga hästi seltskonda sulandunud. «Noored väsivad tegelikult kiiremini ära ja mingist kellaajast on näha, et jääb järele rohkem vanemaid inimesi,» märkis Nöps.

Viljandi politseijaoskonna Sakala konstaablijaoskonna piirkonnavanem Margus Talimaa tõdes, et suvel on palju selliseid pidusid, kus käivad alaealised. «Hoiame neil ikka rohkem silma peal,» sõnas ta ja lisas, et väga vabalt patustanud alaealised end tunda ei saa.

Selle suve peod

Küsimusele, kas suvega lõppevad Rubiinis ka nädalasisesed peod, Juhan Nöps kindlat vastust ei andnud. «Oleneb sellest, kas leiame neile ka hiljem väljundi. Seni oleme talveperioodil neljapäeviti ikka avatud olnud — siis on ka tudengid linnas,» tähendas ta.

Rubiini bändiüritustele on kuulajad aga kogu aeg pääsenud alates 16. eluaastast. Nöpsi sõnutsi on alaealiste pidude valik Viljandis niikunii kesine. «Olid koolipeod ja kultuurimaja, mis on nüüd pikalt remondis olnud,» rääkis ta ja lisas, et noored on võib-olla isegi tänulikud, et neil on suvel selline võimalus end täiskasvanulikumalt tunda. «Klubile on see samuti kasulik. Kasvatame järelkasvu. Noor õpib klubikultuurist lugu pidama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles