Tudengid austavad regilaulu ­pioneere

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi pärimusmuusika festivalil astus sel aastal esimest korda publiku ette seitsmekümnendatel aastatel laineid löönud ansambli Collage tribute-bänd Puzle.

Selle Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengite rühma repertuaar koosneb regilauludel põhinevatest lugudest, mida Collage esitas neljakümne aasta eest. Ansambli koosseisu kuuluvad Ulvi Võsa, Sänni Noormets, Vootele Ruusmaa, Eva-Lotta Vunder, Lee Taul, Liis Ring, Harri Heinsoo, Taavi Toomsalu, Sander Kahu ja Tõnis Kuusk.

Ansambli moodustamise idee hakkas idanema juba eelmisel sügisel, kui Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Ando Kiviberg andis tudengitele loengus kuulata Collage’i lugu «Suur tamm». Noored panid pundi kokku ja esimene proov oli 1. juunil.

Folgil andis Puzle kaks kontserti ja need läksid osalejate sõnul väga hästi. Ka Ando Kivibergile meeldib tudengite tegevus, eriti nende usinus, põhjalikkus ja kvaliteet. Pärimusmuusika keskus ootab Puzlet esinema oktoobris korraldatavale pärimusmuusika lõikuspeole, aga kindlat jah-sõna pole bänd veel andnud. Kivibergi arvates oleks Puzle lõikuspeol üks tähelepanuväärsemaid esinejaid.

Eva-Lotta Vunderi ütlemist mööda on lahe, et bändis on palju inimesi ja erinevaid arvamusi, sest siis leitakse ka kõige paremad lahendused. Basskitarristi Sander Kahu arvates sünnivad parimad lahendused aga hoopis musitseerides, sest kõik nad on head sõbrad ja saavad muusikat tehes üksteisest väga hästi aru.

Vunderi sõnul on Puzle tegutsemine väga oluline, sest muidu ununeb selline muusika ära. Puzle on Eesti muusikamaastikul vajalik ka Ando Kivibergi arvates. «Nii vaimukalt ja kvaliteetselt tehtud muusika! Neid kasutamata jätta oleks patuasi!» ütles ta.

Ansambli Collage bariton Aarne Vahuri on samuti positiivselt meelestatud. Vahuri oleks tahtnud Puzlet äsjasel pärimusmuusika festivalil kuulata, aga ta oli kahjuks teise üritusega hõivatud. Küll aga jälgib Vahuri suure huviga iga ansamblit, kes regilaulu kasutab, ning Viljandi on talle sellega eriti silma paistnud.

Vokaalinstrumentaalansambel Collage tegutses 1966.—1972. aastani ning oli Eestis esimene regilaule viljelev bänd. Ansambli tegijaid innustasid Rootsi pianisti ja helilooja Jan Johanssoni ning Veljo Tormise looming.

Collage on mõjutanud ka teisi ansambleid: Lainet, Pantokraatorit ja Ummamuudut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles