Taimetoidu leidmiseks tuleb vaeva näha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegelaste Tuba pakub taimetoitlastele ühe roana pastat köögiviljadega.
Tegelaste Tuba pakub taimetoitlastele ühe roana pastat köögiviljadega. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Taimetoitlane Kertu Noodla enamasti Viljandi toidukohtades ei käi, sest pakutav menüü valmistab talle tavaliselt pettumuse.

Neiu, kes ei söö looma- ja linnuliha ning munade puhul eelistab mahetoodangut, ütles, et nendes Viljandi söögikohtades, kus ta on käinud, pole ta valikuga rahule jäänud. Ta on olnud taimetoitlane umbes aasta, pärast dokumentaalfilmi «Meet your Meat» («Tutvu oma lihalõiguga») vaatamist, kuid nüüdseks on see muutunud juba harjumuseks.

Toitu ainult julgetele

Zak-Zaki, Suure Venna ja Viljandi kohviku menüüs pole taimetoitlastele eraldi roogi. Kui taimetoitu eelistav klient ei julge või taha oma soovidest teada anda, jääb ta neis kohtades kõhutäieta. Julgemad taimetoitlased saavad kosutust juhul, kui neile sobib toiduainete päritolu. Kliendile lubatakse sobimatud koostisosad sobivatega asendada, ilma et portsjoni hind sellest muutuks.

Basiiliku kohvikust on Kertu Noodla leidnud vaid ühe endale meeldiva roa — bruschetta. City lokaalis oli tema maitse järgi aga kalaroog. «Kuid seda täielik taimetoitlane ei söö,» lisas ta. City menüüst võib leida veel paar rooga, mis on taimetoidu sõbrale meelt mööda, kuid valik jääb ka seal kesiseks.

Aida kohvik pakub taimetoitlastele üht eelrooga, suppi ja pearooga. Aida kohviku üldjuht Aili Mängel ütles, et á la carte söögikohtade võlu ongi selles, et roogi saab kliendi soovi järgi muuta. «Senikaua, kuni on toiduaineid, võib neist kõike teha,» sõnas ta.

Taimetoidulised pitsasõbrad leiavad Pappa Pizzast endale Vegetaaria pitsa, kuid sellel on juustu, mis ei sobi neile, kes piimatooteid ei tarbi. Ülejäänud menüü on mõeldud lihasõpradele.

Eelmistest enam on taimetoidulise kliendi peale mõeldud Tegelaste Toas. Menüüs on kuus lihata rooga, kui võtta arvesse juustušnitsel, mille praagivad välja need, kes piimatooteid ei söö.

«Kuus rooga on Viljandis vist küll rekord,» tõdes Kertu Noodla. Lisaks võib öelda, et huvilised võivad endale sobivat leida ka salatisektsioonist ning kui klient soovi avaldab, jäetakse liha mõnele roale lisamata.

Positiivse näitena võib veel välja tuua Tartu tänaval asuva Rohelise maja kohviku. Seal ongi ainult taimetoidud, kuigi valik on väike. Samas on saiades muna ning salatile lisatud kodujuustu, ent sellest saab soovi korral loobuda ja mõne muu toiduainega välja vahetada.

Rohelisest majast üle tee asuvas Aasia restoranis Draakon on taimetoitlasel võimalik valida kolme roa vahel.

Eraldi kategooriasse võib liigitada Centrum hotelli ja Grand Hotel Viljandi restorani. Centrumis on taimetoitlasel võimalik saada tavalist salatit ja kalarooga ning ettetellimise korral saab vegetaarlane mõlemas kohas söönuks.

Valikut pole

Viljandi toitlustusasutuses pakutavat kokku võttes tõdes Kertu Noodla, et midagi leiab igas kohas, kuid valikut pahatihti pole. Eriti keeruline on tema ütlemist mööda neil taimetoitlastel, kes peale liha ei söö muna- ja piimatooteid. Igas menüüs leidub külma salatit, kuid seda ei soovi ilmselt ükski inimene süüa aasta läbi.

Kõigis toidukohtades öeldi, et taimetoitu tellitakse äärmiselt harva. Võimalik, et viljandlastest taimetoitlased ei käigi väljas einestamas.

Kertu Noodla teada ei pakuta eraldi taimetoitu ka Viljandi koolides. Selline võimalus on aga näiteks Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumis.

LIIGID

Taimetoitlus on söömisharjumus, mida on mitut liiki.
• Veganid — ei söö ei liha, muna, piimatooteid ega mett.
• Ovovegetariaanlased — ei söö liha ega piimatooteid, kuid söövad muna ja mett.
• Laktovegetariaanlased — ei söö liha ega muna, kuid söövad piimatooteid ja mett.
• Lakto-ovovegetariaanlased — ei söö liha, sealhulgas kala ja linnuliha, aga söövad muna, piimatooteid ja mett.
• Pooltaimetoitlased — tarvitavad ainukese loomse lihana väheses koguses mereande ja/või linnuliha.
• Pollotarianistid — söövad väheses koguses linnuliha.
• Pesketarianistid — söövad väheses koguses mereande/kala.
• Flexitarianistid — söövad peamiselt taimetoitu, kuid lubavad endale aeg-ajalt ka erandeid.
Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles