Viljandimaa töötus on Eesti keskmise lähedal

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööturuameti Viljandimaa osakonnal oli eile päeval maakonna 1982 töötule pakkuda 22 vaba töökohta.
Tööturuameti Viljandimaa osakonnal oli eile päeval maakonna 1982 töötule pakkuda 22 vaba töökohta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile keskpäevaks oli Viljandimaal end ametlikult töötuks vormistanud 1982 inimest, neist enamik mehed.


Tööturuameti Viljandimaa osakonna juhataja Peep Raju ütles, et kui varem andsid töötute seas tooni keskeas naised, siis nüüd on üle poole ametita jäänutest mehed ning eeskätt noored.



«Nende osatähtsus on tõusuteel. Ju on paljud neist tööta endised ehitajad,» lausus Raju. «Meie infosaal on vahel noori mehi täis.»



Töötud moodustavad 5,6 protsenti maakonna tööealisest elanikkonnast, mille hulka arvatakse inimesed 16. eluaastast kuni pensionieani. «Selle protsendi poolest on meie maakond pisut üle Eesti keskmise, mis on 5,4 protsenti,» nentis Raju.



Kõige suurem, 8,1-protsendiline tööpuudus valitseb Ida-Virumaal ja kõige väiksem, 4,4-protsendiline on see Tartumaal. Protsendid on arvutatud eelmise nädala reedel kokku võetud andmete põhjal.



«See, et nõnda paljudel tööd pole, toob tööturuametile pinget juurde,» tõdes Peep Raju. «Need ajad, kui arvel oli 500-600 inimest, on tükiks ajaks möödas. Arvan, et lähipäevil ületab töötute arv Viljandimaal 2000 piiri.»



Tema andmeil pärineb maakonna töötuse rekord 2001. aasta lõpupäevist, mil ametlikult oli tööta mõnikümmend inimest alla 3000. Töötute protsent oli toona 7,5.



«Tahan väga loota, et see näitaja jääb sedapuhku löömata, aga kardan, et sügisel või aasta lõpu poole võib nõnda siiski juhtuda,» lausus Raju.



Tema hinnangul on uute töötute juurdetuleku tempo praegu siiski aeglustunud. Kui tippajal, selle aasta algul vormistas tööturuameti Viljandimaa osakond iga päev keskmiselt 30 töötut, siis veebruari lõpul ja märtsi algul on uusi töötuid lisandunud keskmiselt kümmekond päevas.



«Päevad on teinekord muidugi väga erinevad: sel esmaspäeval — nädala algul käib inimesi rohkem — tuli taas 30 töötut arvele,» tõi Raju näiteks. «Ja ega tööturuamet ainult



uusi töötuid kirja pane, tegeleme ka nendega, kes juba arvel, aga pole ikka veel tööle tagasi saanud.»



Tööturuamet vahendab kohalike pakkumiste nappuses ka suuremat huvi tekitada võivaid töökohti Tartus ja Tallinnas. Praegu on 1982 töötule pakkuda 22 töökohta.



Uue koha otsijad soovivad kõige enam aga ehitajaks või klienditeenindajaks.


Tööturuameti Viljandimaa osakonna juhataja sõnul on uudne asjaolu, et tööandjad paluvad paljudel juhtudel teha tööturuametil eelvaliku, mitte panna kuulutus kohe kõigile soovijaile seina peale.



«See on tark soov. Tööandjal poleks lihtne sadade töösoovijate seast õiget leida ja teisalt kandideeriks palju inimesi tühja lootusega,» rääkis Raju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles