Muusikat poliitiku hammas ei võta

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Black Umfolosi asutaja Thomeki Dube teab, et muusika pole ainult meelelahutus, vaid aitab elada ja mõista.
Black Umfolosi asutaja Thomeki Dube teab, et muusika pole ainult meelelahutus, vaid aitab elada ja mõista. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ma ei ole tõenäoliselt elu sees kohanud ühtegi nii üdini positiivset inimest kui Black Umfolosi ninamees Thomeki Dube. See mees lihtsalt pulbitseb elujõust ja rõõmust ning talle meeldib absoluutselt kõik.

Zimbabwest pärit kaheksaliikmeline laulu- ja tantsuansambel, harvanähtavat kooskõla pakkuv Black Umfolosi on pärast Viljandi pärimusmuusika festivali Eestis mainekas tegija. Meeldejääva show’ga mahasaanud ansambel on koos olnud ja mööda maailma rännanud juba 30 aastat. Elavaloomuline ja energiast pakatav Thomeki Dube kuulus Black Umfolosi asutajate hulka ning teeb bändis kaasa praegugi.

Enne nende esimest Viljandi kontserti õhkub pärimusmuusika aida katusekohvikus kõikjalt kuumust. Õhus pole tuulepoegagi. Enamik kohvikulisi tunneb end sama mugavalt kui lumememm maikuus. Dubes seevastu tekitab ligi neljakümnekraadine leitsak koduse tunde. Tema poolest võiksime juttu ajada ka terrassi kõige kõrvetavamas nurgas.  

Zimbabwe kodusõda on küll saanud ajalooks, kuid see Aafrika riik kuulub endiselt maailma viie vaesema hulka. Keskmine eluiga on meestel 37 ja naistel 34 aastat. Rohkem kui 80 protsenti Zimbabwe elanikke on töötud ning peavad päevas hakkama saama vähem kui kahe dollariga. 20 protsenti täiskasvanuid on HIV-positiivsed.

Zimbabwe on maailma suurima orbude arvuga riik. Nelja aasta eest jõudis hüperinflatsioon seal seninägematutesse kõrgustesse: aastaga kaotas raha oma väärtusest 231 000 000 protsenti!  Zimbabwe 100 triljoni dollari väärtusega rahatäht on maailma ajaloos suurima nominaalväärtusega kupüür.

Thomeki Dube võtab iga päeva nagu hinnalist kingitust ning rõõmustab kõige väiksemategi pisiasjade üle. On selge, et Black Umfolosi on talle enam kui perekond. Kõik bändi liikmed on pärit Zimbabwest Matabelest. Nad kohtusid esimest korda aastal 1982 George Silundika internaatkoolis.  

Thomeki Dube, temperatuur on meil siin ilmselt juba nagu teil kodus?

Nagu kodus! Tore! Ma armastan soojust, see on suurepärane! Tõsi, meil kodus on palavus kuivem, teil siin tundub olevat kuidagi niiske.

Kohustuslik küsimus: kas olite Eestist ka varem midagi kuulnud?

Olin näinud Eesti sportlasi olümpiamängudel, kuid midagi täpsemat ei teadnud. Esinesime hiljuti Horvaatias ja seal räägiti meile, et Eesti on väga ilus maa. Nii ongi! Meile on see nagu uus maailm. Kõik paistab kuidagi rahulik, pole hirmsat kiirustamist nagu mõnel pool mujal.

Viljandi tundub mulle maailma ilusaima linnana. Ehkki väike, pakub see väga palju vaadata.

Kahju, et meil jäi nii vähe aega lossimägedes jalutada. Oleksin meeleldi veetnud juba ainuüksi seal terve päeva.

Mulle meeldivad eriti Viljandi vanad puumajad. Kas nägite neid?

Nägin küll ja nad meeldivad mullegi. Just see ongi päris maailm! Tänapäeval muutub kõik nii ruttu, kiirus on tohutu. Kiire-kiire...

Muidugi on tore, kui tehnika areneb ja maailm tänu sellele muutub, aga vahel tahaks midagi muud. Midagi väikest ja sõbralikku nagu siin. Toit on maitsev, inimesed lahked. Mida veel tahta?

Milline on Aafrika praegu?

Imeilus. Aafrika on imeline. Mandri selles osas, kust meie pärit oleme, hoitakse oma juuri au sees. Seal on õnneks säilinud palju vana, eriti kui sõita sisemaale. Elatakse ikka ümmargustes savihüttides, palmilehtedest katus pea kohal. Nojah, moodsaid kandilisi maju leidub ka, aga vanu on ikka rohkem.

Ümmarguse maja keskel on tulease nagu sajandite eest. Vaimustav! Ka toit on samasugune kui ammustel aegadel. Kultuur on meil tugev ning me oleme selle üle uhked. Proovime kanda oma rikkalikku pärandit väärikalt.

Black Umfolosi on üks neid bände, kes hoiavad elus Lõuna-Aafrika traditsioone. Me ei unusta oma päritolu kunagi. Millest me laulame, kuidas tantsime või milliseid riideid kanname — see kõik on autentne.

Olete olnud koos juba 30 aastat.

Me oleme nagu perekond. Meil on olnud imeilus teekond — põnev ja õpetlik. Kooliajal hakkasime muusikat tegema lihtsalt sellepärast, et see oli lahe. Tantsisime ja laulsime küll oma lõbuks, kuid olime seda kõike õppinud vanematelt.

Selliseid kooslusi on Aafrikas palju ja paljud jäävadki oma lõbuks laulma ja tantsima. Meil läks teisiti. Tahtsime näha teisi kultuure ning tutvustada ka ennast tervele maailmale.

Algul oli väga raske. Sugulased tahtsid, et teeksime midagi muud, ning käisid peale, et õppigu me arstiks või mingu sõduriks.

Ühesõnaga: poisid, valige ikka mingi päris elukutse!

Täpselt! Isegi sugulased ei uskunud sellesse, mida tegime. Õde tahtis mind koguni majast välja visata, kui ma ei hakka tegema midagi kasulikku!

Aga ma teadsin täpselt, mida teen ja tahan. Ka teised teadsid. Seadsime end sisse ühes salapaigas, millest kellelgi aimu polnud, hiilisime vaikselt sinna ning harjutasime. See oli suurepärane elukogemus. Seal muutusimegi perekonnaks ja sealt sai alguse 30 aastat rõõmu.

(Tuliselt.) Iga Black Umfolosi liige on mulle nagu vend! Oleme koos palju reisinud ja läbi elanud. Teiste kultuuridega kokkupuutumine teeb meid rikkamaks ning meie anname seda rikkust omakorda edasi.

Kui kerge on teisi kultuure mõista?

Me ei olegi nii erinevad. Tuleb lihtsalt olla positiivselt meelestatud. Igast kultuurist võib leida midagi head. Poliitikud on püüdnud maailma mitmeks rebida, aga muusikal ja tantsul ei ole piire. Poliitikute hammas ei hakka neile peale.

Jumal tänatud! Aafrika mõjusid kohtab tänapäeva muusikas kõikjal: bluusis, rokis, house’is, dubstep’is...

Täpselt! Minu meelest on see suurepärane.

Mulle meeldib, et võtate Black Umfolosit kui imelist rännakut.

Aga seda ta ongi. 30 aastat on alles sissejuhatus! Black Umfolosi jääb kestma ja me tahame, et meie planeedil oleks parem elada.

(Esimest korda meie jutu jooksul tõsiseks muutudes.) Ma tean, et paljudele tähendab Aafrika sedasama mis probleemid. Jah, meil on haigusi. Meil on kodusõdu. Meilt leiab korruptsiooni. Paljudes piirkondades ei teata, mis on ajaleht, ja raadio ei levi sinna. Seal on palju aidsi. Aga see ei ole siiski kogu Aafrika!

Just seda tahabki Black Umfolosi rääkida. Muusika pole pelgalt meelelahutus — muusika aitab mõista.

Aafrikas on juured ja traditsioonid märksa tugevamad kui meil Euroopas.  

Kuidas võtta. Ka teil on kohti, kus austatakse vana. Oleme festivalidel näinud koosseise, mis kannavad oma pärandit väga tugevalt. Nad riietuvad nagu esivanemad, isegi mõtlevad ja tunnevad samamoodi ning annavad endale aru, et see kõik ei tohi surra, vaid peab edasi kanduma ühelt põlvkonnalt teisele.

Märksõnad

Tagasi üles