Viljasalve ähvardas tuleoht

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Süttimisohu vältimiseks kastsid tuletõrjujad tuleohtliku viljatolmu üle. Läbivettinud jäätmed viidi pärast juhtumit prügimäele.
Süttimisohu vältimiseks kastsid tuletõrjujad tuleohtliku viljatolmu üle. Läbivettinud jäätmed viidi pärast juhtumit prügimäele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile kell 11.17 sai päästeamet väljakutse Viljandis Tähe tänaval asuva aktsiaseltsi Farm Plant Eesti territooriumile, kus viljajäätmete punkrist tuli kõrbelõhna.

Kohale sõitnud Viljandi ja Suure-Jaani päästekomando tuletõrjujad asusid tolmu veega kastma, et ära hoida selle süttimist. Sündmuskohale tulnud kiirabibrigaadil kellelegi esmaabi anda ei tulnud.

Aktsiaseltsi Farm Plant Eesti tootmisdirektor Rivo Pent rääkis, et tuletõrjujad jõudsid kiiresti kohale. «Nad hakkasid kohe viljatolmu veega kastma ja süttimisohtu ei olnud,» ütles ta.

Juhtunu põhjuseks tõi Pent esmaspäevaõhtuse vihmasaju. «Sadu oli nii kõva, et vesi tungis ukse alt punkrisse. Viljatolmul on selline omadus, et niiskust saades hakkab see kuumenema ja võib süttida,» selgitas ta.

Tootmisdirektor kinnitas, et normaalsetes tingimustes ülekuumenemise ohtu ei ole, kuid paari päeva tagune sadu oli erakordselt tugev.

Rivo Pent rääkis, et töötlemise käigus tekkiv tolm suunatakse punkrisse, mis mahutab kuni kaheksa tonni jäätmeid. Punkrit tühjendatakse sageli ning enamasti on selles tema sõnul umbes kahe tonni jagu viljatolmu. Seda kasutatakse katlamajades kütteks või viiakse prügimäele.

Tootmisdirektori sõnul kutsuti tehasesse kohe traktor, mis süttimisohtliku tolmu prügimäele toimetas. «Konteinerisse lastud tolmu kastsid tuletõrjujad igaks juhuks veel üle,» ütles ta ning lisas, et läbivettinud jäätmed katlamajja enam ei kõlba. Tema hinnangul oli seekord hoidlas tolmu kõigest tonni jagu.

Viimati pidid tuletõrjujad samasuguse olukorra peale tehasesse kohale sõitma paar aastat tagasi, meenutas Pent. Ka siis sai oht kõrvaldatud.

Tagasi üles