Külastusmängus lüüakse kaasa põlvkondade viisi

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisahuviline Krista Kull viib järjekordse rühma huvilisi tutvuma Õisu mõisaga.
Mõisahuviline Krista Kull viib järjekordse rühma huvilisi tutvuma Õisu mõisaga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus 25. juuli «Sakala» paberväljaandes

Tänavusel külastusmängul «Unustatud mõisad» annavad korraldajate rõõmuks tooni pered, kus on esindatud mitu põlvkonda.

Mängus lööb kaasa 29 mõisat, milles tegutsevad koolid. Viljandimaalt on nende hulgas Suure-Kõpu, Heimtali, Pärsti, Olustvere ja Õisu. Keskmiselt võõrustab üks mõis päevaga 50-60 inimest.

Igal täistunnil algab mõisates giidiga jalutuskäik, avatud on näitused ja kohvikud. Lisaks korraldatakse koolide tugevuste ja mõisate eripära rõhutamiseks kontserte, töötubasid ning muud huvitavat.

«Külastajate arv on jäänud eelmiste aastate tasemele,» rääkis üks mõisamängu korraldajaid Urmas Tuuleveski. «Ekskursioonibusse on vähemaks jäänud, kuid seda enam on juurde tulnud peredega reisijaid. Sõpruskonnad on samuti toredad, kuid eriti vahvad on ikkagi pered, kus on koos mitu põlvkonda.»

Tuuleveski hindab eriti kõrgelt seda, kui kultuuripärandit antakse edasi lastele. Tema sõnul võtab mõisamängust osa väga teadlik publik.

Heimtali kool osaleb külastusmängus juba kaheksandat suve. Külalistele vaatamiseks ja kuulamiseks on näitused ja mõisnike Siversite perekonnalood, giid teeb ringkäike ja avatud on  kohvik. Vaatamiseks pakutakse ka suure ajaloohuvilisena tuntud õpetaja Imbi-Sirje Tormi käe all valminud lavalugu «Mõis südames». Heimtalisse on iga külastuspäev toonud sadakond uudistajat.

«Oleme selle aastaga väga rahul,» kinnitas kooli õpetaja Tiiu Parik, kes ekskursioone juhib.  «Huvilisi on olnud Ameerikast, Itaaliast ja Hollandist, samuti Lätist ja Karjalast.»

Tema sõnul on põhiline magnet Heimtali mõisa ringtall, millesarnast teist Baltikumis ei leidu.

Tänavusel mõisamängul on ees veel kaks külastuspäeva, 3. ja 4. august.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles