EESTI

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu arutab ESM-i eelnõu kolmel lugemisel

Riigikogu rahanduskomisjon otsustas eilsel istungil, et Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu menetletakse riigikogu täissaalis kolmel lugemisel.

Kuigi välislepinguga seotud eelnõu oleks võimalik riigikogus vaagida ka kahel lugemisel, tegi rahanduskomisjon ettepaneku, et see läbiks riigikogus kolm lugemist.

Komisjoni esimees Sven Sester ütles, et nõnda on riigikogu liikmetel enne lõpphääletust rohkem võimalusi kujundada oma veendumust. Eelnõu läheb esimesele lugemisele sellisel kujul, nagu see valitsuselt riigikogule tuli.

«Me ei hakanud enne esimest lugemist mingeid muudatusi tegema. Kui peaks olema vajadus midagi muuta, tehakse seda esimese ja teise lugemise vahel,» selgitas Sester.

Eelnõu esimene lugemine on kavas 8. augustil. Enne seda ei ole rahanduskomisjonil kavas koguneda, küll aga on plaanis kokku tulla esimese ja teise lugemise vahel.

«Tõenäoliselt kogunetakse siis mitu korda. Nägime juba täna ette, et palume arvamusi parlamendisiseselt EL-i asjade ja põhiseaduskomisjonilt ning riigikogu õigusanalüüsi osakonnalt,» lausus Sester.

Ühtlasi on komisjonil tema sõnul plaanis kohtuda õiguskantsler Indrek Tedre ja Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoniga.

Rahanduskomisjon määras teisipäeval muudatusettepanekute tähtaja: 21. august kell 10. Eelnõu teine ja kolmas lugemine on tõenäoliselt 30. augustil.

ESM-i kapitali suurus on 700 miljardit eurot ja Eesti osalus selles 1,302 miljardit eurot. Lepingu jõustumisest alates kohustub Eesti viie osamaksena paigutama ESM-i 148,8 miljonit eurot sissemakstavat kapitali. Eesti ülejäänud osalus ESM-is on 1,1532 miljardit eurot sissenõutavat kapitali.


«Bikini» toob merele päästjad

Pärnus algas eile Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede ühine merepäästeõppus «Baltic Bikini 2012».

Viiepäevase õppuse eesmärk on harjutada õhusõidukite meeskonnaliikmete tegevust lennuõnnetuse korral ning õhuväe, mereväe, piirivalve ja merepäästekeskuste päästekoostööd. Õppusel praktiseerivad merepäästet Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede ning piirivalve õhusõidukite meeskonnad.

«Baltic Bikini» on Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede merepäästeõppus, mida korraldatakse igal aastal erinevas Balti riigis. Esimene peeti 2004. aastal Leedus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles