Viljandlased tutvusid Taiwani konverentsil maailma tantsueluga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konverentsi lõputseremoonia traditsioonilise Taiwani tantsuga.
Konverentsi lõputseremoonia traditsioonilise Taiwani tantsuga. Foto: Erakogu

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia esindajad saabusid hiljuti Taiwani pealinnas Taipeis peetud rahvusvaheliselt konverentsilt, kus nad tegid tutvust maailma tantsueluga.

Rahvusvahelise organisatsiooni Dance and the Child International konverents kestis 14.—20. juulini. Eestit esindasime seal meie, kaks Viljandi tantsupedagoogi.

Eellugu — proloog

Eestlased, see tähendab viljandlased, olid kutsutud konverentsile lausa kolme ettekandega. Anu Sööt tegi seal ettekande, mis põhines Viljandi kultuuriakadeemia tantsueriala üliõpilastega läbiviidud uurimusel refleksioonist tantsu õpetamisel.

Teiseks osales ta arutlusringis «Tantsuharidus Eesti üldhariduskoolis», kus ta tegi samuti ettekande selle valdkonna arengust.

Kolmandaks olid Taiwani kutsutud kooliprogrammi «Mõtlevad tantsijad» tegijad. Seda programmi on tantsunädala ajal Viljandimaa üldhariduskoolides korraldatud juba kolmel aastal.

Kahjuks ei saanud programmis osalevad kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna tudengid konverentsil osalemiseks fondidest piisavalt raha, kuid idee autor Ele Viskus sai siiski tänu mitmele toetajale võimaluse konverentsil osaleda. Ta  tutvus valdkonna olukorraga ning sai mõtteid uuteks projektideks ja järgmisteks tantsunädalateks.

Konverents ja Taiwan

1982. aastal Kanadast alguse saanud tantsuharidust arendav organisatsioon Dance and the Child International korraldab teemakohaseid konverentse iga kolme aasta tagant.
Tänavu leidis see aset Taiwani pealinnas Taipeis. Eelmine konverents oli Jamaica pealinnas Kingstonis, enne seda Haagis ja Hollandis.

Konverentsi peateema vahetub iga kord, seekordne teema oli «Noored ja muutuv maailm». Osalesid tantsuõpetajad, tantsijad, koreograafid ja tantsu-uurijad kogu maailmast: Euroopast, Aasiast, Ameerikast ja Austraaliast.

Tuhandest delegaadist pooled olid lapsed ja noored, kellele oli eraldi programm: nädal otsa meistriklasse, töötubasid, oma tantsude ja etenduste näitamist ning proove ühiseks lõputseremooniaks.

Tohutus rahvaste paabelis käis pidev suhtlemine, kontaktide vahetamine ja uute koostööprojektide loomine. Nädal aega intensiivset suhtlemist tipnes lõputseremooniaga, millel tantsisid koos inimesed Uus-Meremaast Haitini.

Kõrge tantsukultuur

Taiwani tantsukultuur on ülimalt kõrgetasemeline. Enne konverentsile jõudmist olime ekslikult arvanud, et seal tantsitakse vaid «lohepeadega tantse». Tegelikkus näitas hoopis midagi muud.

Muidugi tunnevad kohalikud ülimalt hästi Taiwani traditsioonilist tantsu, kuid sellele lisaks, õigemini suuremas osas tegelevad nad väga tugevat kehakooli nõudva balleti ja kaasaegse tantsuga neile ainuomase taiji ja kung fu kaudu.

Saades hommikustes töötubades taiji-õpetust 22-aastaselt Taipei rahvusliku kunstiülikooli tantsueriala tudengilt, õppisime sügavamalt mõistma seost idamaise keha- ja vaimukultuuri ning kaasaegse tantsu vahel.

Taiwani truppide esitatu oli ülimalt tantsutehniline ning selles leidus väga palju akrobaatikat, kiirust ja täpsust. Kuid samas oli neis tantsudes ka mõte, mis sageli oli sotsiaalkriitiline või lihtsalt hea huumor.

Taiwani professionaalse tantsu õhtu näitas sealse tantsu radikaalsemat poolt, väga tugeva seisukoha esitamist tantsu kaudu ning jõulisi ja julgeid eksperimente. Olles iseseisvad, Hiina kommunistliku totalitarismi alt vabanenud, suutsid nad osavalt ja maitsekalt põimida kriitilist meelt ja «joone järgimist» tugeva tantsutehnilise poolega, saavutades nii esteetilise ja elusa tantsuterviku.

Muidugi nägi konverentsil ka lihtsamakoelisi Taiwani tantse, niinimetatud rahvatantsu, mis ei erinenud suures plaanis meie kultuuris tuntud sabatantsust. Seal kasutati veidi teistsuguseid, kuid siiski lihtsaid samme ning kohalikku laulu.

Ilmselgelt on tantsus miski üldine ja ühine jagatud alge, mis transnatsionaalselt meid kõiki siduda suudab.

Sujuv korraldus

Taiwan kui konverentsi korraldajamaa näitas end ülimalt professionaalsena.
Toimumispaik Taipei rahvuslik kunstiülikool oli külaliste vastuvõtuks väga hästi valmistunud, igal hetkel oli meid aitamas hulk noori vabatahtlikke.

Liikudes väljaspool konverentsi ala, saime igal sammul tunda kohalike viisakust, abivalmidust ja külalislahkust. Kui seisid, kaart käes, sihtkohta otsides, tulid inimesed abi pakkudes juurde, kuigi nende inglise keele oskus polnud eriti hea. Kas või mitme mööduja abiga leiti alati lahendus.

Hoolimata tohutu suurest rahvahulgast liikusid inimesed metroodes ja tänavatel rahulikult. Taiwan on ju pindalalt Eestist veidi väiksem, kuid seal elab ligikaudu 20 korda rohkem inimesi — 23 miljonit.

Rohkele tänavakaubandusele vaatamata olid pealinna Taipei tänavad puhtad. Sama võis märgata ka Ida-Taipeis Taroko rahvuspargis ringi liikudes. Kõikjal võisime kogeda ja märgata abivalmidust, viisakust, rahulikkust, puhtust. Sellele andsid lisa taiji’d harjutavad kohalikud ning ülimalt kaunis ja võimas loodus.

Keset saart kõrguv mäestik ja ümber selle kulgev elamiskõlblik roheline oaas panevad ka paljunäinud reisiselli ahhetama. Mägede, orgude, mägijõgede ja taimestiku mastaabid on niivõrd võimsad ning suured.

Järellugu — epiloog

Järgmine Dance and the Child Internationali konverents korraldatakse 2015. aastal Taani pealinnas Kopenhaagenis. Teemaks on «Twist and Twin-Dancing Identities» ehk oma identiteeti hoides koostöö tegemine inimeste, truppide, organisatsioonide ja riikide vahel.

Loodame, et Kopenhaagenisse on võimalik saata palju rohkearvulisem eestlaste dessant kui Taipeisse. Meil on, mida näidata ja millest rääkida, oma kogemusi jagada. Konverentsil nähtu põhjal võib öelda, et oleme küll väike tantsumaa, kuid siiski selles valdkonnas palju teinud ja kaugele arenenud. Võime end selles suures rahvaste paabelis julgelt hästi tunda!

Organisatsiooni kodulehelt www.daci.org saab hiljemalt aasta pärast täpsemat infot 2015. aasta konverentsi kohta, kuid mõtlema, mida tutvustada ja näidata, ning vaikselt hoiupõrsasse raha koguma saame hakata juba praegu.

RIIK

Taiwan ehk Hiina Vabariik asub Ida-Aasia saarel.
• See on Taiwani saart ja lähisaari kontrolliv, Hiina Rahvavabariigist sõltumatu riik. Tavaliselt nimetatakse Hiina Vabariiki Taiwaniks ja Hiina Rahvavabariiki Hiinaks. Pekingis asuv Hiina Rahvavabariigi valitsus peab Taiwani rahvavabariigi osaks, eitades Hiina Vabariigi olemasolu.
• Taiwani pindala on 36 191 ruutkilomeetrit ja rannajoone pikkus 1566 kilomeetrit. Pealinn on Taipei.
• Eelmisel aastal elas Taiwanis veidi rohkem kui 23 miljonit inimest.
Allikas: www.vikipeedia.ee, www.cia.gov

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles