Tulvavesi uhtus pooleli oleva tänava torudeni paljaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugev vihmasadu uhtus remonditavalt Pikalt tänavalt minema paarikümne sentimeetri paksuse pinnasekihi ning mitmes kohas paljastusid kanalisatsiooni- ja kaablitorud. Seetõttu tuleb osaühingul Tavt kahe nädala töö uuesti teha.
Tugev vihmasadu uhtus remonditavalt Pikalt tänavalt minema paarikümne sentimeetri paksuse pinnasekihi ning mitmes kohas paljastusid kanalisatsiooni- ja kaablitorud. Seetõttu tuleb osaühingul Tavt kahe nädala töö uuesti teha. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Esmaspäeva õhtul maha sadanud vihm tekitas Viljandis palju kahju: kandis remonditavalt Pikalt tänavalt ära suures koguses killustikku ja liiva, ujutas üle Lossi ja Jakobsoni tänava ristmiku ning lõhkus lossimägedes äravoolutoru.

«Poole kuu töö läks mäest alla,» nentis Pikka tänavat remontiva osaühingu Tavt juhataja Ivar Sova.

Kõige suuremat kahju tegi tulv vanalinnast järve äärde viiva tänava kesk- ja allosas. Sova sõnul kandis vesi mäest alla umbes viiskümmend kantmeetrit killustikku ja sada kantmeetrit liiva ning paljastas kaablid ja kanalisatsioonitoru. «Kõnnitee jäi õnneks alles,» lisas ta.

Halb hetk

Viljandi linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla nentis, et uputus tuli ehitajale ebasoodsal ajal. «Kuu aega hiljem oleks osa sademeveesüsteemist juba valmis olnud: tänavale paigaldatakse sademeveekassetid ja dreenisüsteem,» selgitas ta.

Maidla arvas, et pinnast vajus nii palju ära just tänava suure kalde tõttu. Ta avaldas lootust, et tööga jõutakse kiiresti järje peale.

Ivar Sova nentis, et remondi tähtaeg võib juhtunu pärast edasi lükkuda. See, kas ja kui palju tänava valmimine hilineb, selgub tema ütlemist mööda töö käigus.

Purustusi oli veel

Aktsiaseltsi Viljandi Veevärk juhataja Toomas Porro sõnul tulvavesi firmale väga suurt kahju ei tekitanud. «Lossimägedes läks kahe nõlva vahel asetsev vana keraamiline toru katki ning mõnes kohas tulid kaevukaaned pealt ära,» ütles ta. Kaevukaaned pandi tema ütlemist mööda juba eile tagasi ning remondimehed tegelevad lõhkenud toruga.

Reevo Maidla teadis rääkida, et tänavatel üldiselt midagi hullu ei juhtunud. «Oja teele tekkisid uhtorud, kuid see ei olnud meile üllatuseks, sest see tänav oli ennegi kehvas seisus.» Tema väitel tegi vihmavesi väiksemat kahju ka Peetrimõisas, vedades ära lahtist pinnakatet.

«Kesklinnas olid samuti suured tulvaveed, kuid midagi hullu see ei põhjustanud,» ütles Maidla. Tema sõnul ajasid kanalisatsioonikaevud üle, kuid see pidavat olema suurte sadudega alati nii. «Kui tänaval on kõva kate ja äärekivid, ei juhtu midagi. Vesi valgub torude kaudu ja tänavat pidi tasapisi Valuoja orgu ja Viljandi järve.»

Ümberehitust pole vaja

Reevo Maidla lubas, et kannatada saanud teed tehakse korda. «Linnaehituses arvestatakse alati tulvaveega, kuid suuri ümberehitusi tegema ei hakata.»

Toomas Porro sõnul on Viljandi torustikud ehitatud saja aasta jooksul ning need pole mõeldud selliste veekoguste jaoks. «Seda uputust tuleb käsitleda kui erakorralist juhtumit. Suuremaid torusid pole vaja selle pärast paigaldada. See on kallis ning kajastuks klientide veearvel.»

Porro lisas, et tugevast vihmasajust tingitud uputust tuleb harva ette ning vesi kaob tänavatelt ruttu. «Liikusin umbes pool tundi pärast vihmasadu linnas ja arvan, et olukord oli normaalne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles