Pajumäe talu tunnistati kogu Eesti parimaks

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pajumäe talu töötleb mahepiima jogurtiks, kohupiimaks ja kohupiimakreemiks. Viimati hakati seal tegema kodujuustu, võid ja lahjat kohupiima. Tooraine tuleb mõistagi Pajumäe enda lehmadelt.
Pajumäe talu töötleb mahepiima jogurtiks, kohupiimaks ja kohupiimakreemiks. Viimati hakati seal tegema kodujuustu, võid ja lahjat kohupiima. Tooraine tuleb mõistagi Pajumäe enda lehmadelt. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti parimaid talusid tunneb metallist majamärgi, puu ja lambanaha järgi. Need sai auhinnaks ka Abja valla Pajumäe talu, mille žürii valis Eesti parima talu konkursile esitatud 13 kandidaadi seast üldvõitjaks.

«See tunnustus tähendab mulle päris palju,» lausus Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg. «Eestimaa talupidajate keskliit ise ju määrab tiitli saaja ja see pole mingi kõrvaline komisjon.»

Talud on võistelnud paarkümmend aastat

Parimat talu valiti juba 20. korda. Algusaastatel valiti välja üksainus parim, siis jagati konkureerijad kategooriatesse ja viimased neli aastat kuulutatakse lisaks parimale tootmistalule, alternatiivset suunda edendavale talule ja noortalunikule välja üldvõitja.

«Elu on tinginud muudatuste vajaduse — kõiki pole võimalik samamoodi hinnata,» selgitas Eestimaa talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm. Noortalunike kategooriaga taheti tema sõnul edendada põlvkondade vahetust taludes. See ootab kunagi ees ka tänavust üldvõitjat.

Lisaks üldvõidule sai Pajumäe parima tootmistalu tiitli. Esimest korda võistlusel osalenud Arvo Veidenberg tunnistas, et võidulootus tekkis tal juba siis, kui žürii juuli algul kõik 13 osalevat talu läbi käis. «Kui lootust ei ole, ei tasu üldse konkureerida,» tähendas ta ja avaldas tänu Viljandimaa talupidajate liidule, kes oli tema talu võistlusele esitanud.

Pajumäe peremees on kolm korda kandideerinud aasta põllumeheks, ent tiitlit napsata pole õnnestunud. Alles tänavu sai võimalikuks võtta teistega mõõtu parima talu võistlusel.

Varem Veidenberg seda teha ei saanud, sest oli võistlust korraldava Eestimaa talupidajate keskliidu juhatuse esimees. «Poleks olnud paslik kandideerida,» märkis ta.

Kaul Nurm rääkis, et tänavune parim talu paistis silma oma toiduainetööstusega. «Eks see olegi rosin, mis teeb Pajumäest Pajumäe. Loomulikult oli oluline, et Pajumäelt tulev toit on looduslikult puhtast keskkonnast, keskkonnasõbralike või mahemeetmetega toodetud ja täisväärtuslik,» nimetas Nurm põhjusi, mis võidu tõid.

Lisaks vaatas žürii talude tootmis- ja majandusnäitajaid, hooneid ning loomi ja nende pidamise tingimusi.

Väitega, et ilmselt tõid võidu mahetootmise edendamine ning kohapealne tootmine, töötlemine ja turustamine, jäi nõusse ka Arvo Veidenberg. «Muidugi ka see, et 22 aastat on ellu jäädud. Eks see ole samuti väike näitaja,» lisas peremees.

Seedermänd ootab perepoega istutama

Eesti parima talu võistluse üldvõitjale on Kaul Nurme sõnade järgi tunnustuseks eelkõige tiitel ja muud auhinnad jagatakse kategooriate kaupa. Esimese koha saajatele antakse Kuldar Hüti valmistatud Eesti parima talu majamärk ja rahaline auhind ning igale taluperele kingitakse perepilt.

Traditsiooniks on saanud, et kõik konkursist osavõtjad saavad lambanaha ning valida puu, mida taluõuele istutada.

«Oleme konkursil osalenud taludesse ka hiljem sattunud ja suure uhkusega on pererahvas viinud meid oma puu juurde,» rääkis Nurm.

Pajumäe talu peremees sai endale seedermänni. Veidenberg rääkis, et oli küll teist liiki istiku välja valinud, aga nagu korralikule autasustamisele kohane, käis jagamine tagant ettepoole. «Mulle jäi siis mänd, aga seegi kulub ära. Iga puu on hea,» tähendas ta.

Praegu on Pajumäel käsil pargi rajamine. Seedermändi veel maha istutatud pole. «Kole kuum on praegu. Ennustati, et tuleb lahmakas vihma, aga veel pole midagi tulnud ja tegelikult ootan poissi appi. Neid puid pole ma üksi istutanud, see on poegade töö — neil ka pärast hea vaadata,» ütles Veidenberg.

VÕITJAD

Eesti parima talu võistluse tulemused selgusid talupäevadel Jänedal.
• Üldvõitja Pajumäe talu Viljandimaalt, peremees Arvo Veidenberg
• Parim tootmistalu Pajumäe talu Viljandimaalt, peremees Arvo Veidenberg
• Parim alternatiivset suunda edendav talu Taarapõllu talu Võrumaalt, peremees Edgar Kolts
• Parim noortalunik Valgamaa Männimetsa talu, peremees Mihkel Maks.
Allikas: Eestimaa talupidajate keskliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles