Lühis pani publiku kannatuse proovile

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikakollektiiv Minu Isa Oli Ausus Ise on esinenud folgil selle algusest saadik. Pilt on tehtud 2004. aasta festivalil.
Muusikakollektiiv Minu Isa Oli Ausus Ise on esinenud folgil selle algusest saadik. Pilt on tehtud 2004. aasta festivalil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ei jäänud palju puudu, et esimest korda 20 aasta jooksul jäänuks pärimusmuusika festivalil kontsert voolukatkestuse tõttu andmata.

Rohkearvulise publiku rõõmuks seda siiski ei juhtunud ning muusikakollektiivi Minu Isa Oli Ausus Ise etteaste algas laupäeval pärast tunnist viivitust kogu valguse ja helivõimenduse saatel.

Selleks oli tol hetkel ka päramine aeg, sest vahepeal jõuti välja hõigata, et kui kella 22-st algama pidanud esinemise tarbeks pole voolu kella 23-ks tagasi saadud, jääb see ära. Elektriühendus taastati osaühingu Elektrilevi andmeil kell 23.02.

Vool saadi teisest kaablist

Pimedus oli maad võtnud kohe pärast esimesi kitarrihelisid. Kui esialgu kahtlustati, et rike võis tekkida napilt enne festivali valmis saanud kultuurimaja elektrivõrgus, siis Elektrilevi lükkas eile selle versiooni ümber.

«Katkestuse põhjus oli lühis madalapingekaablis. Selle tagajärjel lülitus välja sidesõlme alajaam ja Viljandis jäid elektrita 19 klienti, kelle hulgas oli ka folgi kontserdikoht,» teatas Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kutti.

Riket asus kõrvaldama ettevõtte avariimeeskond, kes oli katkestuse tekkimise ajal linnast väljas teisel väljakutsel. Elektrivarustus taastati Kutti ütlemist mööda tarbijate teisele kaablile lülitamisega.

Pileteid osteti tagasi

Viljandi pärimusmuusika festivali pressipealik Erki Pruul ütles, et 20 aasta jooksul pole folgil ükski kontsert elektrikatkestuse tõttu ära jäänud. Laupäeval oldi sellele tema tõdemust mööda aga lähedal.

Osa publikust jõudis enne voolukatkestuse lõppu kultuurimaja hoovist lahkuda ja soovijatelt osteti piletid tagasi.

«Pileteid osteti tagasi festivali vältel nii kaua, kui piletitelgid lahti olid,» sõnas Erki Pruul. Kui paljud väljamüüdud kontserdile pileti ostnutest oma raha tagasi soovisid, ei osanud ta eile öelda.

Passi- ja piletiomanikud

Ansambel Minu Isa Oli Ausus Ise andis ainult ühe kontserdi ja see osutus festivali üheks populaarsemaks esinemiseks.

Üks osa kontserdi ootajaid hoidis voolukatkestuse ajal tuju üleval eestikeelsete laulude laulmisega. Neid festivali passi omanikke, kes olid aga enne kella kümmet värava taha kogunenud, et samuti kontserdist osa saada, pahandas turvameeste üleskutse piletiga inimesed ette lasta. Pärimusmuusika festivalil on nimelt kombeks ruumipuuduses piletiostjaid passiomanikele eelistada.

«Kui mõnele kontserdile tahab saada rohkem inimesi, kui mahub, peab keegi paratamatult välja jääma. Head varianti selles osas pole,» nentis Erki Pruul.

Pressipealik tunnistas, et võib-olla oleks tulnud kõnealune kontsert korraldada mõnes avaramas kohas. «Kuid kes oskas arvata, et sellele kontserdile nii palju inimesi tuleb,» lisas ta.

«Lavade valik bändidele on hästi keeruline,» jätkas ta. «Publiku mahutamine on ainult üks teguritest. Põhjuseid, miks üks bänd ühel või teisel laval esineb, on tunduvalt rohkem.»

Muu hulgas tuleb arvestada seda, kuhu üks või teine kollektiiv stiililiselt esinema sobib või millised on ülesastujate nõudmised. «Osa esinejaid soovib näiteks intiimsemat õhkkonda, mistõttu pannakse nad pärimusmuusika aita, kuigi publikut oleks tunduvalt rohkem,» tõi Erki Pruul näite. Ta lisas, et tänavuaastasi kogemusi ja saadavat tagasisidet võetakse siiski arvesse ning analüüsitakse, mida saaks järgmisel aastal paremini teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles