Meeste laul peibutas tuhandeid kuulajaid

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festival tõi kohale nii palju rahvast, et kõik huvilised soovitud kontsertidele ei pääsenudki. Isegi vabal laval jäi vahel kitsaks.
Festival tõi kohale nii palju rahvast, et kõik huvilised soovitud kontsertidele ei pääsenudki. Isegi vabal laval jäi vahel kitsaks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Meeste laulule pühendatud Viljandi pärimusmuusika festivalil jäi ostetud piletite ja passide arv eelmise aastaga võrreldes samale tasemele. Neljal päeval osales muusikapeol üle 20 000 inimese.

Anti enam kui sada kontserti ning lavale astus üle neljasaja muusiku. Lisaks leidis aset hulk spontaanseid esinemisi nii festivali alal kui mujal linnas.

Villid ja marrastused

Tänavu prooviks kasutusele võetud piirdeaed ehk pärimeeter õigustas end nii korraldajate kui külaliste hinnangul ning kõigi eelduste kohaselt kehtib sama süsteem ka järgmisel aastal.

«Festival on tõestanud võimet kvaliteedi poole tagasi liikuda, kui vahepeal midagi logisema kipub,» kinnitas festivali pealik Ando Kiviberg. «Olen pärimeetri kohta saanud eranditult positiivset tagasisidet. Isegi võhivõõrad inimesed on juurde astunud ja tänanud.»

Pärimeetri sisse jäi Vabaduse platsist algav ja Kaevumäega lõppev maa-ala, seega ka toiduhoov ja roheline lava. Festivali pressiesindaja Erki Pruul kinnitas, et tänavu esimest korda katsetatud pärimeeter mõjus festivali ja terve Viljandi turvalisusele positiivselt.

«Politsei sõnul oli avaliku korra rikkumisi mitu korda vähem kui eelmistel aastatel,» rääkis Pruul. «Sama kinnitas festivali turvanud turvafirma Meeskond esindaja. Neile möödus nädalalõpp rahulikult ja sekkuda oli vaja vähe.»

Pruul täpsustas, et põhiliselt tuli aidata neid, kel kuumus tervisele hakkas, ja tohterdada traditsioonilisi festivalitraumasid, nagu hõõrumisest tekkinud villid ja marrastused.

«Domineeris mõnus meeleolu ning õhkkond oli väga terve ka sellistes kohtades, kus varem on olnud probleemid haripunktis,» oli Kiviberg rahul ning tänas publikut mõistva ja hooliva suhtumise eest.

Vastuseks küsimusele, kas pärimeeter tuleb ka järgmisel aastal, kinnitas ta, et tagasisidet arutatakse, kuid selle lahenduse otstarbekuses pole põhjust kahelda.

Kaevumägi sai täis

Kõige rahvarohkem oli ettearvatult laupäev, kui festivalil käis 12 000 inimest. Reedel oli külalisi 10 000, neljapäeval 5000 ning kõige rahulikum oli festivali viimane päev 4000 inimesega.

Populaarseimad kontserdid olid Zetode ja Svjata Vatra laupäevased esinemised. Tublisti publikut meelitas reedel ka Svjata Vatra koos Tõnis Mägiga. Siis kõik muusikasõbrad Kaevumäele ei mahtunudki. Suure hulga huvilisi tõid kokku ka Black Umfolosi energiline laupäevane kontsert ning Ando ja sõprade pühapäevane ülesastumine.

«Kui on ikka tugev ja hea teema, millele keskenduda, on ka suhteliselt lihtne head programmi teha,» leidis Kiviberg. «Programmipealik Tarmo Noormaa on teinud võrratut tööd. Tal on kirglikku uudishimu otsida ja leida põnevaid muusikalisi nähtusi tervest maailmast.»

Festivali korraldajad kutsuvad üles oma kodulehel nii uuendusliku pärimeetri kui kõige muu kohta tagasisidet andma, et saadud infot järgmistel aastatel kasutada.

21. Viljandi pärimusmuusika festival kestab järgmise aasta 25.—28. juulini. Mis on selle teema, selgub loodetavasti sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles