Politsei hoiatab pangakaardi andmeid kopeerivate seadeldiste eest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Politsei

Politsei kutsub inimesi olema sularahaautomaate kasutades tähelepanelik, sest viimasel ajal on pangaautomaatidelt leitud plastkaardil olevate andmete kopeerimise seadeldisi.


Lõuna prefektuuri kriminaalpolitseinikele teatati, et juulikuu keskpaigas tehti USA pankade sularahaautomaatides tehinguid Eesti pangakaartidega, ent nende pangakaartide omanike kinnitusel ei ole nemad selles riigis viibinud ega ka tehinguid teinud. Kriminaalmenetluse käigus kontrollitakse üksikasjalikult versiooni, mille järgi võis Tartus ja Elvas asuvale sularahaautomaadile olla paigaldatud pangakaartide andmete kopeerimise seadeldis.

Kevadel alustati samalaadset menetlust teisegi juhtumi osas, kus panga tehnik avastas Tartus ühelt sularahaautomaadilt andmete kopeerimise seadeldise.

Kaartide kopeerimiseks kasutatakse videosalvestit, mis asetatakse enamasti ekraani kohale ning mis jäädvustab sisestatava PIN-kood. Lisaks on rahaautomaadile asetatud kaardilugeja. Kui inimene sisestab masinasse pangakaardi, läbib see esmalt ebaseaduslikult paigaldatud kaardilugeja ning siseneb alles seejärel pangaautomaati. Kurjategijad kopeerivad kaardilugejalt saadud andmed tühjale magnetribaga plastkaardile ning kasutavad videosalvestiselt saadud PIN-koodi hiljem tehingu tegemiseks või sularaha väljavõtmiseks.

Lõuna prefektuuri kriminaalteabetalituse juht Meelis Saarepuu soovitab inimestel olla sularahaautomaate kasutades tähelepanelik ning märgates masina juures anomaaliaid, anda sellest teada pangale ja politseile. Reageerida tuleks, kui näiteks sularahaautomaadi esipaneelil on näha eralduvaid komponente, irvakil servi, suuri pragusid, liimijälgi, ripakil juhtmeid või liiste. Need on selged ohu märgid, et masinal võib olla kopeerimisseade, sest üldjuhul on kõigi automaatide esipaneelid ühes tükis.

«PIN-koodi sisestades võiks peopesaga varjata numbritabloo sel moel, et pealtpoolt ei oleks koodi sisestamist võimalik näha. Nii välistate ohu, et kui kurjategijad ongi mõnele masinale andmeid kopeeriva seadeldise paigaldanud, ei ole neil võimalik PIN-koodi kuidagi jäädvustada,» sõnas Saarepuu.

Avastades, et kontolt on teie teadmata raha välja võetud, tuleks esimesel võimalusel panka sellest teavitada, sest seda suurem on tõenäosus raha tagasi saada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles