Mehe laul on mehe au

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu mehed ei saa hakkama naisteta, ei saa laul läbi tantsuta. Avamise lõpetas traditsiooniline sabatants.
Nii nagu mehed ei saa hakkama naisteta, ei saa laul läbi tantsuta. Avamise lõpetas traditsiooniline sabatants. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

20. Viljandi pärimusmuusika festival kannab pealkirja «Mehe laul» ning sestap andsid ka avakontserdil tooni mehised lood. Kaevumäe lavalt tõdeti, et nii nagu kandlel, on ka mehel mitu keelt, mis helisevad eri aegadel.

Et festival tahab hoida oma juuri, kuid samas olla suure maailmaküla rõõmus ja teadlik liige, oli juubelifestivali avakontserdi esinejate valik kirev nagu terve programm.

Teiste hulgas astusid lavale L’Alba Korsikalt ja flaamide Fluxus, Toorama Mordvast ja Water Tower Bucket Boys Ameerikast. Avamise lavastajad olid Maili Metssalu ja Mari Tammar. Avaetenduseks keedeti 15 liitrit moosi ning kaasa tegid kolm suurt saia, kaks leiba ja mitu liitrit piima.

Tormis ja lõõsas

Ligi poolteist tundi kestnud avamine Kaevumäel möödus kõrvetavas päikseselõõsas. Peo ajal on ilm läbi aegade olnud heitlik ning seda meenutas ka festivali pealik Ando Kiviberg.

«Kõigi üheksateistkümne festivali ajal oleme kogenud äikest ja maru, tormi ja lõõska nii otseses kui kaudses mõttes,» rääkis Kiviberg. «Aga teie, kallid külalised, olete alati meiega. Aitäh selle ustavuse eest! Teie pärast ja teile me seda kõike teeme.»

Pealik lisas, et laul on iga mehe õigus, mitte valitute privileeg, ning soovitas meestel, kes arvavad, et neile on karu kõrva peale astunud, oma seisukohti revideerida.

«See on festival, kus suudetakse traditsioone hoida,» sõnas tunnustavalt sünnipäevaõnnitlejate seas kultuurimi-nister Rein Lang. «Laulge nii, et oleks Londonisse kuulda!»

«Viljandil on õnne olnud, et siin alguse saanud festival on siia ka jäänud,» arvas linnapea Loit Kivistik ning andis 729-aastase linna võtme neljaks päevaks 20-aastase festivali kätte hoiule.

Tähtis hingele ja riigile

Traditsiooniliselt oli avamisel kohal president Toomas Hendrik Ilves. Ta kinnitas, et on juulikuu viimasel nädal ikka Viljandis, kui ei pea just riigist väljas olema.

«Viljandi folk on nagu põhiseadus — kakskümmend aastat vana. Ta on tähtis meie hingele, vaimsusele ja riigile. Et hing lendaks, ongi folki vaja.»

Presidendil oli eriti hea meel selle üle, et tänavu on teemaks meeste laul. Teatavasti on «laul» üks esimesi eesti keeles kirja pandud sõnu.

«Tõsi, kontekst Liivimaa Henriku kroonikas polnud küll kõige meeldivam, aga tänu sellele teame, et tegu on väga vana sõnaga,» mõtiskles Ilves. «Ilmselt laulsime eestlastena ka 1224. aastal, kui see kroonika kirja pandi.»

Juubelifestival soovib esile tuua laulud, mis on meestele auasjaks ning sütitavad nii mehi kui ka naisi ja lapsi. Välis-esinejaid valides pööratigi pilgud piirkondadele nagu Korsika, Mordva, Gruusia ja Venemaa, kus kultuuri mehelik pool on eriti tugev. Mõistagi ei unustata inspireerivaid kodumaiseid eeskujusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles