PESA rändnäitus jõudis Viljandisse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LooPuu on konstruktor, mille osi pole kemikaalidega töödeldud.
LooPuu on konstruktor, mille osi pole kemikaalidega töödeldud. Foto: Kenno Soo / Sakala

Värskelt Viljandis avatud tarbekunsti ja loomeettevõtete toodete rändnäitusel on ka meie maakonnast pärit toode.

8. augustini on kultuuriakadeemias väljas Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse algatatud programmi Loov Eesti virtuaalses tootearenduskeskkonnas PESA sündinud 14 tööd. Nende seas on kasepuidust konstruktor LooPuu ehk pikemalt «Loomiseks loodud puu» ning selle idee ja teostus on pärit Viljandimaalt.

LooPuu ühe eestvedaja Kadri Rohu sõnul tekkis tal konstruktori idee ajal, kui ta ootas last ning hakkas koos mehega otsima sobivaid mänguasju. Lelu pidi olema ohutu, arendava loomuga ning kindlasti keemiliselt töötlemata. «Me ei leidnud mänguasju, mida sisetunnet kuulates sündivale lapsele oleksime valinud,» selgitas Roht.

Poolsada osa

Siis leiti ühine keel tisleriga, kes voolis Rohu idee järgi puidust poolsada osa, mida katsetati sõprade ja tuttavate laste ning lasteaedade abiga.

«Nende osadega on võimalik teha kõike, kuid alustuseks on mõned ideed ka ette näidatud,» rääkis Roht ja näitas konstruktoriga kaasas olevat õpetust. Sellest selgub, et konstruktor sobib lastele alates kolmandast eluaastast loovuse arendamiseks.

Konstruktori valmistajad on tegutsenud juba aasta ning nende tooteid on võimalik osta Loova Eesti internetipoest. Juba on neid pakutud ka Vene turul.

«PESA andis mulle palju uusi teadmisi ja kontakte,» ütles Roht ning lisas, et tänu Loova Eesti programmile jõudis toode kiiremini turule.

Avamisel võtsid sõna Loova Eesti tegevjuht Eva Leemet ning veel üks PESA-s osalenu. 20 alustajast, kes kuulusid PESA esimesse lendu, jõudsid lõpuni 14, kelle looming on ka näitusel esindatud. Neid, kes valmis ei saanud, Leemeti sõnul PESA-st välja kukkunuks pidada ei saa — nende tööd vajavad lihtsalt veidi rohkem aega.

Mööblist mängudeni

PESA liikmete töö käis eelkõige internetis, kuid hõlmas ka reaalseid kokkusaamisi. Esimese lennu loodu hulgast võib leida mööblit, rõivakollektsioone, aksessuaare ja arendavaid mänge.

Programmiga aidatakse loomeettevõtjatel efektiivsemalt valmistoote, ärimudeli ning müügikanaliteni jõuda. Leemeti sõnul on Eestis ettevõtet luua väga lihtne, seda on võimalik teha aluskapitalita ja paari hiireklõpsuga, kuid hoopis tähtsam on valmistatava kvaliteet.

«Tarbijad on muutunud toodete kvaliteedi osas nõudlikuks ning Eesti väiksuse tõttu vaadatakse üha enam rahvusvaheliste turgude poole, kus kvaliteet on veelgi olulisem,» selgitas Leemet.

PESA-s tehtava koolituse keskmes on tootearendus. Samal ajal pööratakse tähelepanu ka ettevõtte ärimudelile, turundusele, juhtimisele ning finantseerimisele. Kümme kuud kestnud programm koosnebki neist viiest moodulist.

Leemeti sõnul hakatakse ka sel aastal PESA-sse huvilisi korjama. Ideede saatmise viimane tähtaeg on 5. september. Taotluse esitamiseks peab olema ainult idee, kasuks tulevad toote uuenduslikkus ja jätkusuutlikkus nii kohalikul kui rahvusvahelisel turul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles