Viljandi elektriautod jäävad kuu aega hiljaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiaseltsi Silberauto Viljandi esinduse ees ootavad üleandmiseks vajalikke ettevalmistusi elektriautod, mis oleksid pidanud linna sotsiaaltöötajate käsutuses olema juba juuni lõpul. Esinduse kõneisik lubab esimesi autosid järgmise nädala lõpuks.
Aktsiaseltsi Silberauto Viljandi esinduse ees ootavad üleandmiseks vajalikke ettevalmistusi elektriautod, mis oleksid pidanud linna sotsiaaltöötajate käsutuses olema juba juuni lõpul. Esinduse kõneisik lubab esimesi autosid järgmise nädala lõpuks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linn pidi viis sotsiaaltöötajatele mõeldud elektriautot kätte saama juuni lõpul, kuid peaaegu kuu hiljem ei ole neist veel märkigi. Aktsiaselts Silberauto loodab esimesed sõidukid linnale üle anda järgmise nädala lõpul.

Viljandi linnavalitsuse jurist Marko Kotsar kinnitas, et lepingu järgi pidi elektriautode üleandmine aset leidma juba 30. juunil. Lisalepinguid tema sõnul sõlmitud ei ole.
Silberauto Viljandi esinduse kliendinõustaja Rain Oja sõnul tegutseb firma autode üleandmisel sotsiaalministeeriumi juhiste järgi. «Esindus teadis juba juunis, et lepingusse märgitud ajal linn autosid kätte ei saa,» lausus ta.

Viljandi linnavalitsuse sotsiaalameti juhataja Livia Kask kinnitas, et temani ei ole sellekohast infot jõudnud. «Olime Silberautoga kirjavahetuses kaskokindlustuse teemal, kuid autode üleandmise venimisest pole juttu olnud.» Samuti pole tema kinnitusel teavet tulnud elektriautode projektiga tegelevalt sotsiaalministeeriumilt.

Autode arv kasvas

Rain Oja teadis rääkida, et algul pidi Viljandimaale tulema 25 elektriautot, kuid praeguseks on Silberauto üle andnud juba 28 autot ning 12 ootavad veel ettevalmistust. Lõpliku arvu jätab ta siiski lahtiseks, sest autosid võib hiljem veel lisanduda.

«Anname autosid kätte nimekirja alusel, kus omavalitsused on tähestikulises järjekorras. Et Viljandi on üsna tähestiku lõpus, on autode üleandmine hilinenud.»

Oja tõdes, et Viljandi suhtes on olukord natuke ebaaus, sest mitu hiljem soovi avaldanud omavalitsust on juba autod kätte saanud. Ta kinnitas siiski, et esindus tegutseb ministeeriumi juhiste järgi ning kedagi teistele eelistada ei või.

Kliendinõustaja sõnul on hilinemisel veel teinegi põhjus: Jaapani päritolu Mitsubishi elektriautodele i-MiEV nõuab tootja GPS-seadmete paigaldamist. «Seade jälgib, kus ja kui palju autoga sõidetakse,» selgitas ta ning ütles, et jälgimisseade on eelkõige mõeldud statistika tegemiseks. «Mitsubishi saab andmete põhjal järeldusi teha ning autode tootmist arendada.»

Livia Kask oli GPS-seadmete paigaldamisest teadlik. «Pärast seda, kui auto pidi juba käes olema, võeti ministeeriumist ühendust ja pakuti masinat. Mainiti, et sellele peab hiljem GPS-seadme paigaldama.»

Tema sõnul tahab linn valmis sõidukit ning seepärast keeldus pakkumisest. «Ebamugav on hiljem minna seda seadet eraldi paigaldama. See häirib sotsiaaltöötajate tegemisi.» Pärast seda vestlust on Kase sõnul taas vaikus olnud. «Linnavalitsus ei tea veel, millal autod kätte saab.»

Vähene huvi

Rain Oja kinnitust mööda kulub signalisatsiooni paigaldamise ja muude ettevalmistuste peale terve tööpäev, kuid GPS-seadme lisamine võtab paar tundi. Tema sõnul proovib ettevõte iga päev vähemalt ühe auto üleandmiseks valmis seada. Viljandi sotsiaaltöötajatele mõeldud liikurid võetakse ette järgmise nädala algul. «Ma ei saa lubada, et järgmise nädala lõpuks on kõik viis autot valmis, kuid paar tükki kindlasti,» lausus Oja.

Kliendinõustaja arvas, et keegi ei ole juhtunus otseselt süüdi, kuid avaldas imestust, et linnavalitsus pole autode vastu huvi tundnud. «Enamjaolt on omavalitsused autodest huvitatud ning tahavad ennast kursis hoida. Viljandi linnavalitsusest pole keegi helistanud,» kinnitas ta ning lisas, et põhjus võib olla ka suvepuhkustes.

Viljandi linnapea Loit Kivistik nentis, et elektriautod ei ole linnavalitsuses päevateema. «Tõepoolest on linna huvi olnud leige, kuid me oleme vajalikud nõusolekud andnud ega pea tähtsaks pidevalt autode järele pärida,» ütles ta. «Tulevad, millal tulevad. Ükski töö nende pärast tegemata ei jää.»

Sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Diana Lorents rääkis, et ministeerium saab küsimust, miks info poolte vahel ei liikunud, täpsustada alles järgmisel nädalal, kui elektriautode projektiga tegelev inimene puhkuselt naaseb. Tema sõnul oleks esimene samm see, et Silberauto esindus võtab linnavalitsusega ühendust ja lepib kokku täpse aja, millal ja kuhu autole järele minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles