Kaul Nurm: otsime bürokraatias valutuid lahendusi

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaul Nurm
Kaul Nurm Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestimaa talupidajate keskliidu ja Eesti põllumeeste keskliidu palvel lükkas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder eelmisel nädalal 20. augustisse tähtaja, mil eurotoetust saavate põllumajandusettevõtete rohumaad pidid olema vähemalt korra niidetud.

Eestimaa talupidajate keskliidu peadirektori Kaul Nurme sõnul ollakse heinateoga jännis eeskätt Lääne-Eestis, aga ka mitmel pool mujal.

Kaul Nurm, kui raskeks te praegust olukorda peate?

Üsna raskeks. Euroopa Nõukogu ja põllumajandusministri varasema määruse järgi oleksid põllumajandustootjad pidanud oma rohumaid vähemalt ühe korra niitma või seal loomi karjatama. Niide pidanuks olema koristatud või hekseldatud.

On tähtis mõista, et põllumajandusmaal töid tehes tuleb lähtuda mulla harimiskindlusest. Tehnika ei tohi jätta põllule lubatud harimissügavusest sügavamaid jälgi. Tänavu suvel on ilm olnud ebatavaliselt vihmane ning paljudel oli võimatu neid nõudeid täita.

Seepärast otsustasime koos põllumeeste keskliiduga paluda ministril tähtaeg edasi lükata. Vastasel juhul oleksid kõik toetuse saajad pidanud eraldi põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametiga (PRIA) läbi rääkima. See poleks olnud mõistlik.

Viljandimaa põllumehed ütlevad, et on pidanud heina tehes vihma tõttu palju nuputama, aga midagi katastroofilist ei ole. Kas mujal on seis hullem?

Kõige suuremas hädas on Pärnu- ja Läänemaa ettevõtjad. Seal on pinnas savisem ning sadanud on rohkem kui teistes maakondades. Kui Kesk-Eestis lainetab vesi vaid siin-seal, siis lääne pool ei kannata mõnele rohumaale üldse masinaga peale minna.

Milliseks kujuneb teie ennustust mööda tänavu viljalõikus?

Raske on ennustada. Esialgu midagi hullu ei ole, aga kui sadu jätkub, pole võimatu, et saak ei küpse korralikult või ei saa seda põllult kätte. Need mured on Eestis üsna tavapärased, seepärast püüame PRIA ja ministeeriumiga leida bürokraatlikus asjaajamises kõige mõistlikumaid ja valutumaid lahendusi. Seni on see minu arvates päris hästi õnnestunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles