Nava lava valmistub lahinguolukorras festivaliks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Kõdar suvise Nava Lava festivali ajal
Jaak Kõdar suvise Nava Lava festivali ajal Foto: Elmo Riig / Sakala

Etendusi, kontserte ja luulet pakkuv Nava Lava festival Karksi vallas Lilli küla piiriäärses talus on pühendatud näitlejale ja kirjanikule Lembit Eelmäele. Viimane täispikk etendus, milles Eelmäe osales, oli nelja aasta eest Nava Laval etendunud «Jukra». Tema mängis selles Taevameest.

2006. aastast korraldatav festival pakub iga kord algupäraseid lavastusi, mis on loodud just selle  ürituse puhuks. Tänavu kirjutas ja lavastas näidendi «Kuningas tuleb» Silvia Soro.

«Meil on siin lahinguolukord,» selgitas Nava Lava korraldaja Jaak Kõdar, miks kostab tema jutu taustaks telefonis tulistamist ja lennukimootorite mürinat. Nädal aega on proovi tehtud ning eile esimest korda lavale jõudnud loos teevad teiste seas kaasa Luule Komissarov, Riho Kütsar, Raivo Adlas ja Arvo Raimo.

Karksi-Nuiast pärit noorteteater «O» kannab ette lastenäidendi «Paganapaganas» ning Aire Pajuri ja Contra esitavad murdekeelseid luuletusi.

Korraldaja tõstis esile pühapäeva pärastlõunal asetleidvat ooperikontserti, millel esinevad metsosopran Monika Evelin Liiv ja viiuldaja Andres Mustonen. Kõdari andmetel esineb muusiku ja dirigendina kuulsust kogunud Mustonen tänavu 20 festivalil Venemaal, Itaalias ja Türgis ning teda oli Navale väga raske esinema saada. Korraldaja arvas, et sealses metsavaikuses annavad klaver, viiul, kontrabass ja hääl tugevat kontrasti. «Nad kütavad rahva üles,» oli Kõdar kindel.

Saal on kaetud 14 korda 14 meetrit suure purikatusega ning selle alla peaks mahtuma 300 inimest. Varasematel aastatel on kohal käinud ligi 1500 inimest. Ka tänavu loodetakse head publiku hulka. «Inimesed on igal aastal rahule jäänud, eks see tingigi huvi järgmistel aastatel,» sõnas Kõdar.

Rahvast tuuakse Lilli külla bussiga Tallinnast, Tõrvast ja Tartust. Kohapeal on võimalik telkida, kuid tihtipeale käiakse kohal pigem autodega, mille tarbeks on valmis seatud parkla. Homme ja ülehomme toimuvatele etendustele saab pileti lunastada kohapealt ning varem Piletilevist.

Järgmisel aastal tuleb festival kindlasti, kuid millisel moel, seda peremees öelda ei osanud, sest sellise ürituse korraldamine on kallis ja sõltub suures osas toetustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles