Ramsi koduaias kasvab hiiglaslik üheksavägine

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Villem ning tema kahe ja poole aastane poeg Romet on aeda sattunud taime üle väga õnnelikud.
Kristi Villem ning tema kahe ja poole aastane poeg Romet on aeda sattunud taime üle väga õnnelikud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ramsil elavat Kristi Villemit rõõmustab 2,5 meetri kõrgune üheksavägine, mille tipp ulatub maja räästasse.

Naise sõnutsi hakkas taim ise kasvama ning kukkus kõrgust viskama. «Mul ei ole õrna aimugi, kust see seeme siia sattus,» lausus ta.

Algul ei osanud perenaine arvata, millega tegemist on, alles hiljem kuulis ta ühe teadja käest väeka taime nime. Neljandat aastat oma vanaisa majas elav Kristi Villem ning tema kahe ja poole aastane poeg Romet on ootamatu külalise üle  igal juhul väga õnnelikud.

Kõrgus sõltub rammust ja päikesest

Ravimtaimi kasvatava Energia talu peremees Aivar Siim nentis, et nii kõrge üheksavägine on kahtlemata haruldane. Energia talu põldudel piirdub selle taime kõrgus enamasti 1,5 meetriga. «Tänavu on hea aasta ning mõned on kuuri seina ääres ka 1,7—1,8-meetriseks sirgunud,» lausus Siim.

Tema sõnutsi oleneb taime kasv maa rammususest ja päikesest. 2,5-meetrine taim on kahtlemata ilus ja efektne, aga oma aeda Siim nii kõrget ei igatse, sest tipust õisi korjata oleks väga keeruline.

Energia talus kasvatatakse üheksavägist viirgudena eri kohtades, lisaks on see end mõnesse paika ise külvanud või lindude vahendusel sattunud.

Sel taimel on Energia talu põldude kujunduses tähtis osa turistide ahvatlejana. «Kohe, kui õitsvat üheksavägist nähakse, tahetakse seda endale osta,» muheles Aivar Siim.

Aitavat kurja silma vastu

Üheksavägine on tuntud ravimtaim paljude haiguste vastu. Vanarahva arvamuse järgi on tal eriline võim hädade vastu, mis on tekkinud nõidusest, kurjast silmast või halvast sõnast.

«Üheksavägist on tarvitatud köha ja hingamisteede põletike, ka neeru- ja põiehaiguste korral,» rääkis Aivar Siim. «Huvitava rohu saab värskeid lehti pudruks hõõrudes. Sellega saab ravida haavu ja ohatisi, samuti haudunud varbavahesid. Samal eesmärgil võib nahale määrida lehtedest tehtud teed.»

Üheksavägine on kaheaastane taim. Esimesel aastal kasvab vaid tihedalt hallide karvadega kaetud sametjas lehekodarik, mis jätab väikeses rühmas peenrale istutatuna väga kauni mulje.

Teisel aastal tõuseb lehekodariku keskelt taeva poole kõrge tihedalt lehtedega kaetud vars, mille ülemises osas on rohkesti kollaseid õisi. Õite kroonlehti just ravimiks kogutaksegi. Seejuures ei tohi neid muljuda, sest muidu lähevad need pruuniks ja muutuvad kõlbmatuks.

Üheksavägine võib ka metsistuda, sest igal aastal külvab ta enda ümber lugematul arvul väikseid seemneid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles