Järjekordne lõhkumine sundis taas turvakaameraile mõtlema

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte pihlakate murdmine pani linnavalitsuse taas mõtlema Arkaadia aeda videovalve paigaldamisele. 
Kes purustustööga hakkama sai, uurib politsei.
Noorte pihlakate murdmine pani linnavalitsuse taas mõtlema Arkaadia aeda videovalve paigaldamisele. Kes purustustööga hakkama sai, uurib politsei. Foto: Hans Väre / Sakala

Sel suvel tavalisest ägedamalt Viljandit kimbutanud rüüstamised said jätku ööl vastu eilset, kui pätid Arkaadia aia üheksast noorest pihlakast kuus puruks murdsid ja peksid mõlki Tallinna tänava äärse maja vihmaveetoru.

Linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik ütles, et kolme lõhutud pihlakat üritab aednik ravitseda. Kui see õnnestub, peab asendama vaid kolm puud, kuid Nõmmiku andmetel läheb seegi üsna kalliks: ühe puu ligikaudne maksumus on 320 eurot, mis teeks kogukuluks peaaegu 1000 eurot.

Et uued pihlakad allesjäänutega ühte ritta sobiksid, peavad need olema sama pikad. Kogukamaid istikuid eelistatakse ka sellepärast, et väikeste vitste puhul oleks lõhkumise tõenäosus veel suurem. Kõige huligaanikindlamad oleksid senistest palju jämedamad puud, kuid neid oleks väga keeruline istutada isegi siis, kui linnal ostmiseks raha leiduks.

«Suurte puude mullapallid on juba nii kogukad, et istutades jääksid kõnniteekivid ette,» selgitas Nõmmik.

Millal täpselt pihlakad katki murti, ei osanud keskkonnaspetsialist öelda, kuid üks naabruskonnas elav inimene oli talle rääkinud, et suur lärm kestis kella 2.30-ni.

Kaamera kadus koos kinoga

Arkaadia aias asetleidnud lõhkumine pole sugugi esimene, mis keskkonnaspetsialisti on sel suvel nördima pannud. Tema hinnangul on tänavu olnud rüüstamisi isegi märgatavalt rohkem kui varasematel aastatel.

Näiteks lossimägedes jalutajaid rõõmustavaid uusi pinke hakkasid huligaanid sodima kohe, kui need kevadel üles seati. Viimaks kiskusid märatsejad kolm pinki kiviparketist üldse välja ning veeretasid ühe alla orgu.

Nüüd pannakse istekohtadele lisaankrud, et neid kindlalt maas hoida, kuid Nõmmiku meelest oleks laamendajate taltsutamiseks vaja lossimägedesse ka turvakaameraid.

Arkaadia aias pole samuti valvekaamerat. 2009. aasta kevadel, kui jalakäijate kvartal avati, kruviti see kino tagaseina külge, kuid 2011. jaanuaris läks Rubiin lammutamisele ja ka kaamera tuli maha võtta.

Lossimägedes on liiga pime

Viljandi abilinnapea Rein Triisa lubas, et Arkaadia aeda uue turvakaamera paigaldamine võetakse järgmisel linnavalitsuse istungil kaalumisele. Millal tehissilm promenaadi valvama hakkab, ei osanud ta praegu öelda, sest kaamera on üpris kallis ja selle saamise järjekorras on esimene Männimäe ekstreemspordipark.

2008. aasta sügisel, kui praegune videovalvevõrk tööle hakkas, tuli linnal viie kaamera, salvestusseadmete, paigaldamise ja kõige muu selle juurde kuuluva eest maksta üle 51 000 euro.

Lossimägedesse jälgimissüsteemi paigaldamist ei pidanud abilinnapea mõistlikuks, sest pimedas poleks sellest eriti kasu.

«Jalgteedele pandud valgustusest piisab, et korralik inimene ei komistaks, aga suli nägu selle abil ei tuvasta,» tõdes ta.

PALVE
Teata lõhkujatest!
• Viljandi linnavalitsus palub kõigil, kes neljapäevaöist rüüstamist nägid, sellest politseile või linnavalitsusele teada anda.
• Linnavalitsusele saab infot edastada e-postiga aadressil viljandi@viljandi.ee või telefoni teel numbritel 435 4718 ja 435 4740.
Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles