Folgipeost saab vastse kultuurimaja tuleproov

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja õuele mahub edaspidi vabaõhukontserte nautima varasemast peaaegu poole rohkem inimesi. Osa neist saab koha sisse võtta varjualuses ja katuseterrassil, kuhu pääseb nii maja teiselt korruselt kui väljast keerdtreppe mööda.
Kultuurimaja õuele mahub edaspidi vabaõhukontserte nautima varasemast peaaegu poole rohkem inimesi. Osa neist saab koha sisse võtta varjualuses ja katuseterrassil, kuhu pääseb nii maja teiselt korruselt kui väljast keerdtreppe mööda. Foto: Kenno Soo

«Minu meelest võinuks fassaad veidi tumedam olla, aga üldiselt pole viga — harjume ära,» ütleb direktor Jaanus Kukk neil päevil tema kätte usaldatava Viljandi kultuurimaja hoovis seistes.

Asutuse juht on veendunud, et 1950. aastatel valminud stalinistlikust hoonest võeti äsjaste uuendustööde käigus välja kõik, mis võtta andis, ning tulemus sai päris hea. Ehkki stiililises mõttes on maja sisemus algsega sarnane, jäi vanast sisust oma kohale üsna vähe. Kohati tundub, et ainsana täidavad endisaegset funktsiooni vanad käsipuud, ent needki on läbi teinud nähtava värskenduskuuri.

Maja lääneküljele kerkinud juurdeehitise esimesel korrusel hakkab osaühing Basiilik pidama kohvikut. Teisele korrusele tuleb koorilauljatele proovisaal koos abiruumidega ning kolmandal hakkavad samme seadma tantsijad.

Vana maja teisel korrusel alustab tegevust uuenenud noortekeskus ning kolmandal on kultuurimaja personali kontoriruumid.

Olgugi et ka suures saalis oli ehitajatel üksjagu rassimist, jääb valdav osa tehtust tavapublikule nähtamatuks. Küll aga peaks igaühe kõrv tajuma varasemast paremat akustikat ning sedagi, et kõrgete akende kaudu ei tungi enam sisse tänavamüra.

Kuigi eile olid ehitajad ametis nii terrassi kui mitme ruumi viimistlemisega, on suuremad tööd nüüdseks seljataga. Nädala pärast peab kultuurimaja oma hoovis võõrustama sadu pärimusmuusika festivali külalisi. «Nipet-näpet on jäänud, aga kogu infrastruktuur on valmis, mistõttu pole mul kahtlustki, et kõik toimub nii, nagu lubatud,» ütleb Kukk.

Eelseisvale folgipeole viidates avaldab Jaanus Kukk muu hulgas heameelt selle üle, et õue sillutatud ala muutus renoveerimise käigus varasemast jupi jagu suuremaks ning mahutab nüüd peaaegu poole rohkem inimesi.

Vähe sellest, et omaaegse inetu müüri asemel ilutseb korrektne laternatega palistatud aed, on publiku hüvanguks loodud hoovilaiune varjualune ning terrass, kuhu pääseb nii maja teiselt korruselt kui väljast keerdtreppe mööda.

Kultuurimaja renoveerimise peatöövõtja on Viljandi ettevõtja Silindia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles