Kultuur peibutab festivalituriste

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pole võimatu, et uued publikurekordid tulevad juba festivalituristide abil. Eric Ericsoni koor Rootsist tõi Viljandi Jaani kirikusse rohkesti huvilisi.
Pole võimatu, et uued publikurekordid tulevad juba festivalituristide abil. Eric Ericsoni koor Rootsist tõi Viljandi Jaani kirikusse rohkesti huvilisi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Soome ekspresident Tarja Halonen oli üks arvukatest soomlastest, kes nautisid läinud nädalal Viljandis vanamuusika festivali kontserte.

Festivali publiku hulk oli varasemate aastatega võrreldes märgatavalt kasvanud ning soome keelt võis saalides kuulda tähelepanuväärselt sagedasti. Korraldajate hinnangul moodustasidki külalistest tubli kolmandiku meie põhjanaabrid. Lisaks nendele olid kohal nii saksa kui vene keelt kõnelevad muusikasõbrad.

«Meil on esialgsed kokkuvõtted tehtud ning keskmine külastatavus kontserdi kohta on kasvanud,» kinnitas festivali korralduspealik Aivar Trallmann. «Me ei ajanud kindlat kunstilist joont, vaid programm oli kokku pandud selliselt, et leiaks midagi igale maitsele.»

Kultuur meelitab

Korraldusjuhi tähelepanekut mööda andsid põhjanaabrid kontsertidel tooni erinevalt, kuid nende keskmine hulk võis jääda kolmekümne protsendi kanti. «Kui turist on juba Viljandis, otsib ta siin õhtuks ka tegevust.

Festival on talle hea väljund,» nentis ta.

Tähelepanuväärne on see, et kui varasematel aastatel on vanamuusika festival müünud pileteid turismibüroode kaudu ning vahel on huvilisi toodud kohale lausa bussitäite kaupa, siis tänavu seda ei tehtud ning väliskülalised leidsid muusikapeo üles omal käel.

Turismiinfokeskuse konsultant Angela Aru kinnitas, et paljud turistid tulidki just festivali pärast Viljandisse.

«Neid, kes otsustasid kontserdikava nähes festivali ajaks siia jääda, oli üsna palju,» rääkis Aru. «Palju on neid, kes puhkuseplaane tehes juba varakult uurivad, millistel festivalidel oleks suvel võimalik käia. Planeeritakse päris pikalt ette.»

Pilgud itta

Kasvav publiku hulk seadis vanamuusika peo korraldajatele omad nõudmised. Nii koliti mõni esialgu väiksesse saali plaanitud kontsert viimasel hetkel suuremasse.

«Võõrkeelset publikut oli tänavu päris palju,» tõdes Aivar Trallmann. «Näib, et ka vene turistid on taas Viljandis liikvel ning just nemad on järgmisel aastal üks sihtrühmi. Venekeelsetele infokanalitele tuleb rohkem rõhuma hakata. See on nagu poliitikaski — käib rebimine venekeelse elanikkonna häälte pärast!»

Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull leidis, et kasvanud turistide hulk on ainult hea märk.

«Viljandi pärimusmuusika festival on tõmbenumber paljudele välismaalastele, aga seda saab ainult tervitada, kui tema kõrvale on astunud ka vanamuusika festival,» rääkis Kull. «Mis puutub Vene turgu, siis see on väga arvestatav siht­rühm. Mind turismiarendjana huvitab väga, kuidas ja milliseid kanaleid pidi nad Viljandi üles leidsid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles