Ekspresident käis Viljandimaa iluaias

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõrga talu iluaias tekitas Tarja Haloneni ootamatu ilmumine rõõmsat elevust. Tema käigust jäi märge külalisteraamatusse.
Nõrga talu iluaias tekitas Tarja Haloneni ootamatu ilmumine rõõmsat elevust. Tema käigust jäi märge külalisteraamatusse. Foto: Krista Kukk

Suure-Jaani vallas Metskülas asuvas Nõrga talus oli reede 13. kuupäevast hoolimata rõõmus päev. Nimelt käis seal külas endine Soome president Tarja Halonen.

Talu perenaine Krista Kukk rääkis, et külaskäik oli väga ootamatu. «Mulle helistati ja küsiti, kas saan vastu võtta 14-liikmelise soomlaste grupi,» meenutas ta. Perenaine oli lahkelt nõus võõrustama ning veidi aja pärast olidki soomlased kohal.

Ootamatu külaline

Seda, et rühma kuulub tähtis külaline, perenaisele ette ei öeldud. «Kui Tarja Halonen bussist välja astus, mõtlesin, kas see on temaga sarnane inimene või tõepoolest president,» meenutas Krista Kukk. Hiljem sai ta kinnitust, et tegemist oli tõepoolest tosin aastat Soome riigitüüri hoidnud naisega.

Nõrga talu liigirikast ja õitesse uppuvat põnevat aeda imetles külaline oma kaaslastega poolteist tundi.

Krista Kuke sõnutsi oli näha, et tegemist on tõelise aiandushuvilisega, sest Halonen uudistas keskendunult kõiki peenraid ja esitas mõne lille kohta küsimusi.

Nõrga talu perenaise tähelepanekut mööda oli Tarja Halonen ääretult tagasihoidlik ning hoidus tagaplaanile. Kogu jutt käis eesti keeles, vaid mõne taime nime selgitamiseks kasutati tõlgi abi. «Halonenile meeldisid väga minu korvidesse istutatud sarvkannikesed. Ta oleks tahtnud neid osta, paraku olid mul kõik istikud juba müüdud.»

Kingiti valge päevaliilia

See-eest kingiti presidendile päevaliilia. «Lubasime tal ise valida ning tema lemmikuks osutus hästi suure valkja õiega «Snowy apparation»,» kõneles Krista Kukk.

Külalisraamatusse kirjutas grupijuhiks olnud Soome suursaatkonna sekretär. «Eelmine raamat oli täis saanud ning presidendi rühma sissekanne oli uues raamatus esimene,» rõõmustas Krista Kukk.

Samuti rõõmustas ta, et oli just pildistanud oma aias uhkelt õitsvaid päevaliiliaid. «Tänu sellele sain ka presidendi käigust mälestuse — tavaliselt ma aias käivaid gruppe ei pildista,» selgitas ta.

Soome suursaatkonna sõnutsi oli visiit, mille ajal käis Tarja Halonen Nõrga talus ja Viljandi vanamuusika festivalil, eraviisiline. Samal moel on ta igal suvel Eesti eri paikadega tutvunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles