Õpilased talletasid kirjandeis ajalugu

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valev Kaska koos kirjandivõistlusel edukalt esinenud Toomas Koitmäe(vasakul) ja Sander Ilvesega.
Valev Kaska koos kirjandivõistlusel edukalt esinenud Toomas Koitmäe(vasakul) ja Sander Ilvesega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval tunnustati Sakala Noorte Kotkaste ja Kodutütarde Sõprade Seltsi kirjandivõistlusel osalejaid ja autasustati võitjaid.


Kirjandivõistlus, mille üldteema oli «Iseseisvuse eest», oli järjekorras juba seitsmes. Osalejad olid koos juhendajatega palutud Viljandi kultuurimaja kohvikusse, kus võistlusest andsid ülevaate seltsi esimees Valev Kaska, Kodutütarde ringkonna vanem Tiina Türk ja Kaitseliidu noorteinstruktor Kerstin Käärik.



Valev Kaska rääkis noortele põlvkondade erinevusest. Kui temaealised mehed teavad Eesti riigi sünnilugu isade ja vanaisade lahingulugude kaudu, siis praeguste noorte vanemad ei pidanud oma riigi taasiseseisvumiseks verd valama, see saabus asjade loomuliku käiguna. Iseseisev Eesti Vabariik oli ja on neile iseenesestmõistetav.



Valev Kaska pani noortele südamele, et nood ei unustaks oma rahvuslikku päritolu ja koguksid usinasti vanemate inimeste mälestusi, et meie rahva ajalugu talletada.



Kõneleja peatus ka ühel väärväljendil: ikka ja jälle räägitakse esimesest ja teisest Eesti Vabariigist, nõnda otsekui seadustades vahepealset okupatsiooni.



Edasi palus Tiina Türk noortel lühidalt tutvustada, millest nende uurimistööd pajatavad.



Paljud olid kirja pannud loo oma vanavanemate mälestuste või elukäigu põhjal. Andres Pihlak oli uurinud eestlaste tüüpilist saatust oma vanaisa ja vanaonu näitel, kellest üks võeti noorena Vene ja teine Saksa sõjaväkke.



Parimaks tunnistati maagümnaasiumi õpilase Toomas Koitmäe kirjand «Kuidas Jüri Sprenk Esimeses maailmasõjas käis» (juhendaja Riina Kangro). Teiseks tuli sama kooli õpilane Kristel Raba tööga «1987. aastal Tšernobõlis» (Riina Kangro) ja kolmandaks Jakobsoni gümnaasiumis õppiv Sander Ilves tööga «Inimeste eluolu ENSV ajal» (Agnes Ümarik).



Kiidusõnu pälvisid ka ülejäänud osavõtjad.



Võistlustöödest kokkuvõtteid tehes ütles Tiina Türk, et need olid huvitavad, kuid oodanud oleks rohkem sügavuti minekut. Võttes arvesse, et tegemist oli noorte autoritega, kellest enamik osales võistlusel esimest korda, oli tase siiski hea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles