Veteranid võitsid Pärnus Eesti kõrgeima tasemega turniiri

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid suviti koos mänginud Argo Arak ja Kaarel Kais võitsid Ida-Euroopa karikasarja Eesti etapi.
Aastaid suviti koos mänginud Argo Arak ja Kaarel Kais võitsid Ida-Euroopa karikasarja Eesti etapi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Argo Arak ja Kaarel Kais on 36-aastasena enda sõnul küll suurest spordist taandunud, ent see ei takista neid võitmast tipptasemel turniire. Seda näitasid nad Pärnus, kus võidutsesid rahvusvahelisel jõuproovil.

Suvepealinnas peeti sel nädalavahetusel Ida-Euroopa võrkpalli assotsiatsiooni rannavolle sarja osavõistlus, mis tõi peale eestlaste kohale hulga paare ka lähiriikidest. Põhiturniirile pääses kuus Eesti ning kümme välismaa võistkonda.

Kaotatud mäng sillutas tee võidule

Viljandi spordikooli vastne võrkpallitreener Argo Arak ja tema paarimees Kaarel Kais alustasid turniiri küll võiduga, kuid kaotasid juba teises ringis 1:2 Venemaa esindusele ja langesid miinusringi. Finaali jõudmiseks pidid nad seega alistama ühe vastase rohkem kui plussringis olevad paarid.

Teisel päeval jätkus turniir Arakul ja Kaisil raskelt: esimese mängu kohalike noorte Maksim Petrovi ja Aleksei Povjakeli üle pidid nad äärepealt kaotama.

«Nad juhtisid 20:18 ja lõid palli meie poolele maha,» meenutas Arak. «Kohtunik aga fikseeris vastastele võrgus olemise ja punkt tuli meile.» See andis vanematele meestele kindlust ning mängu lõpu võitsid hoopis nemad.

Poolfinaalis tulid Arakule ja Kaisile vastu Venemaad esindavad Aleksandr Lihholetov ja Aleksei Jutvalin, kes löövad sel hooajal kaasa ka maailma karikavõistluste sarjas. Nüüd said Arak ja Kais ära kasutada seda, et olid tol päeval juba ühe mängu pidanud.

«Oli tuuline, vihmane ja väga külm,» kirjeldas Arak tingimusi. «Me lausa lõdisesime väljaku kõrval.» Varasem tuulega peetud mäng andis eelise eestlastele, sest vastased ei suutnud ekstreemse ilmaga kohaneda. «Saime punkte otse servist, põhimõtteliselt piisas, kui lõime servi üle võrgu. Mänguks ei läinudki,» lisas ta.

Finaalis olid eestlaste vastased venelased Anton Safonov ja Pavel Karpuhhin. Just nendele olid Arak ja Kais päev varem mängu kaotanud ning finaali esimese geimi võitis samuti Venemaa paar. Teises olid Arak ja Kais juba kindlalt paremad ning kolmandas kasutasid ära vastutuult.

Kohtumise lõpul servima läinud Arak suutis võtta keerulistest oludest maksimumi ja suuresti tänu tema pallingutele võitsidki eestlased otsustava geimi ja kogu turniiri.
«Kindlasti oli see kõige kõrgema tasemega rannavolleturniir, mis sel aastal Eestis on peetud,» sõnas Argo Arak.

Halva ilma puhul määravad kogemused

Kui rannavolles suudab ta koos Kaarel Kaisiga Eestis veel kõrgtasemel mängida, siis tipptasemel saalivõrkpallist on loobunud. «Eks natuke ikka kripelda,» vastas Arak küsimusele, kas ta tippspordist ehk liiga vara ei lahkunud. «Võib-olla saan uuel hooajal esiliigas mängida.»

Ranna- ja saalivõrkpalli iseärasusi analüüsides viitas Arak asjaolule, et rannas loevad keeruliste ilmaolude puhul kogemused rohkem. «Saalis on vaja pigem jõudu ja füüsilist võimsust,» seletas ta. «Rannahooajaks me erilist ettevalmistust ei teinud, aga saalis on vaja paremat füüsist.»

Kahe nädala pärast seisavad Arakul ja Kaisil ees Eesti meistrivõistlused. Sellele turniirile lähevad nad favoriitidena, sest juba praegu on teada, et Eesti kõrgeima reitinguga paar Andres Kollo ja Rivo Vesik meistritiitlile ei pretendeeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles