Põhikoolilõpetajad proovisid «Oskaja» mängu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeses vahetuses kiireimaks osutunud Valuoja põhikooli noored nägid selles kontrollpunktis tükk aega vaeva.
Esimeses vahetuses kiireimaks osutunud Valuoja põhikooli noored nägid selles kontrollpunktis tükk aega vaeva. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval oli Vana-Võidus asuva Viljandi ühendatud kutsekeskkooli aula täis maakonna põhikooliõpilaste võistkondi, kes võtsid mõõtu mitmes kasulikus tegevuses.


Kolmeliikmelistel võistkondadel tuli näiteks aja peale siduda lipsusõlme, voltida  salvrätikuid, niidistada õmblusmasin ning teha sellega kangale korralik tikkerida, piljardikuuli abil tasakaalustada kõikuv tool ja panna vineeritükkidest kokku T-täht.



Oli ka raskemaid, elektritöid puudutavaid ülesandeid, näiteks tuli valmistada kaablile standardne ots. Keerukaks osutus ka juur- ja puuviljade äraarvamine maitse ja välimuse järgi — õigeid vilju ei õnnestunud nimetada sugugi kõigil võistkondadel.



Lõbusat ja harivat kutsevõistlust «Oskaja» korraldas Viljandimaa noortekeskus koostöös Viljandi ühendatud kutsekeskkooliga.



««Oskaja» on eelkutseoskuste võistlus üheksandatele klassidele, mille idee on võetud Soomest,» rääkis Viljandimaa noortekeskuse info- ja karjäärinõustaja Liina Valt. Tema selgitust mööda käib Soomes selline võistlus kaasas üldise kutsemeistrivõistlusega «Taitaja».



Viljandimaa noortele korraldati «Oskaja» võistlust esimest korda, kuid varem on seda teinud Viljandi maagümnaasium vaid oma õpilastele.



«Maagümnaasiumi vahendusel see idee meieni jõudiski,» kõneles Valt. «Sügisel käisime noortekeskuste inimestega ka Soomes vaatamas, kuidas sealsed inimesed võistlust ellu viivad.»



Korraldaja sõnul on ürituse eesmärk propageerida kutseharidust ja -oskusi ning näidata noortele, et elus on võimalik edu saavutada mitte ainult teadmiste, vaid ka oskustega. Ülesanded mõeldi välja koos kutsekeskkooli inimestega ning need põhinevad osaliselt seal õpetatavatel erialadel.



Kolmapäevasel «Oskaja» võistlusel osales 33 võistkonda, igaühes neist kolm üheksanda klassi noort. Üritusest võttis osa tosin kooli: Tarvastu, Paalalinna ja maagümnaasium, Kalmetu, Valuoja, Kärstna ja Sürgavere põhikool, Holstre, Saarepeedi, Kaare ja Lahmuse kool ning Puiatu erikool.



Iga vahetuse kiireim võistkond sai kingituseks kringli. Üldarvestuse üheksa paremat võistkonda pääsesid finaali, mis leiab aset 2. aprillil Viljandis peetaval haridusmessil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles