Kolm kontserti lõpuni

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored teise päeva proovis. Viljandis valmib nelja päevaga noorte vanamuusikute terviklavastus, mis jätkab 2003. aastal alguse saanud traditsiooni.
Noored teise päeva proovis. Viljandis valmib nelja päevaga noorte vanamuusikute terviklavastus, mis jätkab 2003. aastal alguse saanud traditsiooni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Noorte vanamuusikute lavastusega «Muusade lood» lõpeb homme kell 17 pärimusmuusika aidas Viljandi vanamuusika festival.

Viimasel kümnendil ongi selle lõpetanud noorte vanamuusikute kontsertetendus, mis valmib nelja päevaga. Publiku ette on toodud mitu müsteeriumi, nagu «Taanieli mäng» ja «Peregrinus», ning klassikalisi tervikteoseid. Kahe aasta eest kanti ette Händeli «Acis ja Galatea».

Salapärased muusad

Seekordne lavastus «Muusade lood» tugineb Michael Praetoriuse muusikale, mis pärineb kogumikust «Terpsichore».  

«Esialgu plaanisime pühendada lavastuse tantsumuusa tegemistele, aga peale muusika ja mõne lühikirje polnud meil mingit materjali, veel vähem süžeega lugu,» rääkis festivali korraldusjuht Aivar Trallmann. «Tegime Neeme Punderiga raamatukogudes uurimistööd ja üht-teist tuli päevavalgele.»

«Muusasid me küll ülistame, aga teada on nende kohta vähe,» arutles korraldaja.

«Muusa on see, kes mäletab. Sõna «muusika» tuleneb kreekakeelsest sõnast mousiké ehk muusade kunst. Meie leitud lood, mis esitamisele tulevad, on päris kurjad. Poleks osanud oodatagi, et muusad võivad olla vägivaldsed.»

Lavastuses mängib 50-liikmeline noorte vanamuusikute orkester, milles on osalejaid Viljandist ja Virust, Arukülast ja Saaremaalt, Rõugest ja Tartust. Kaasa teevad ka tantsijad. Dirigeerib Neeme Punder, kujundaja on Riina Vanhanen, tantsuseaded on teinud noor Viljandi tantsulavastaja Kadri Raag. Lavastuse videofoon on Imre Annuselt, valguskunstnik on Villu Konrad.

«Väga mitmekesine programm, täissaalid ja rahulolev publik,» iseloomustas korraldusjuht Aivar Trallmann festivali senist kulgu. «Täpselt ei julge öelda, aga vähemalt pool publikut on kohale sõitnud väljastpoolt Viljandit. Väliskülaliste hulgas domineerivad soomlased.»

Huvitavad projektid

Täna on festivali kavas kaks kontserti. Baptistikirikus saab publik Viljandis esimest korda kuulata orkestrit Klaaspärlimäng Sinfonietta, kooslust, mille Risto Joost, Ivo Lille ja Harles Mägi kutsusid omal ajal kokku peamiselt Mozarti muusika esitamiseks. Andres Mustoneni käe all on sellest saanud orkester, mille rikkalikus klassikarepertuaaris on ka crossover-projektid. Varasemas biograafias kandis kollektiiv nime Tallinn Sinfonietta.  

Päeva teine kontsert on õhtul Viljandi pärimusmuusika aidas, kus kavaga «Kaks roosi» astub publiku ette Sofia Rubina ansambel. Kõlab Jeemenist pärit heebreakeelne traditsiooniline muusika, mis on enamjaolt pärit suulisest pärimusest. See on Sofia Rubina teine ülesastumine vanamuusika festivalil. Esimest korda laulis ta 2009. aastal vokaalansambliga Vox Clamantis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles